Venstreledaren Trine Skei Grande spelade Pokémon Go när utrikes- och försvarsutskottet ordnade en offentlig utfrågning om försvarets långtidsplan. Foto: TT

Norsk Pokémonpolitiker får kritik

Publicerad

Norska Venstreledaren Trine Skei Grande får kritik sedan hon ägnat sig åt Pokémonjakt under en offentlig utfrågning i stortinget om försvarets långtidsplan.

Efter att hon ställt en fråga till militära experter fångades hon på bilder där hon är djupt försjunken i monsterjakten på sin mobiltelefon. Det var dock inte omedelbart känt vilken Pokémon Skei Grande försökte att få korn på.

Avbröt spelandet

För tidningen VG berättar Venstreledaren att hon avbröt spelandet sedan flera ledamöter tagit anstöt.

Høyrepolitikern Øyvind Halleraker, vice ordförande i utrikes- och försvarsutskottet som arrangerade utfrågningen och där Skei Grande är ledamot, hör till dem som är kritiska.

– Det är viktigt att vi tar vårt ansvar i Nato och Arktis seriöst. Vi har talat om väldigt viktiga saker i dag.

Även statsministern

Men Skei Grande är inte den enda norska toppolitiker som jagar monster. Statsminister Erna Solberg, Høyre, väckte viss uppmärksamhet när hon tidigare i veckan ägnade sig åt Pokémon Go i samband med ett officiellt besök i Slovakien. Med två livvakter, flera medarbetare och ett tv-team i släptåg, var det inget tvivel om vad regeringschefen sysslade med på Bratislavas gator.

Sohlberg var tidigare en hängiven Candy Crush-spelare, men hon har även berättat om sitt nya intresse.

– Jag blev utmanad av min syster som hittade en Pokémon på min veranda, förklarade statsministern för Aftenposten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer