Den norska säkerhetspolisen PST till vänster. Michael Skråmo, som greps i området kring Baghouz i nordvästra Syrien, IS sista fäste, till höger. Foto: TT

Norska säkerhetspolisen: Förundersökning mot IS-rekryteraren Michael Skråmo inledd

Uppdaterad
Publicerad

IS-rekryteraren Michael Skråmo ska ha gripits i Syrien. Nu säger den norska säkerhetspolisen att en förundersökning mot Skråmo har inletts.

Michael Skråmo, som har rekryterat svenskar till terrororganisationen IS i Syrien, ska ha gripits av ett kurdiskt förband i Syrien, enligt uppgifter till SVT.

Skråmo är norsk medborgare, men född och uppvuxen i Göteborg. Sedan en tid tillbaka har Norge efterlyst honom internationellt och den norska säkerhetspolisen, PST, bekräftar nu för SVT Nyheter att man inlett en förundersökning om deltagande i en terrororganisation.

– Han är misstänkt för att ha deltagit i en terrororgansiation. Men jag vill inte säga exakt när förundersökningen inleddes, säger PST:s kommunikationschef Trond Hugubakken.

Norska säkerhetspolisen sätter ner foten

Sedan 2013 har Norge en lagstiftning som gör det olagligt att tillhöra en terrororganisation och Norge har dömt flera personer till fängelse för det.

– Vår generella hållning är att alla de som deltar i terrororganisationer ska ställas inför rätta, säger Trond Hugubakken.

Har ni kontakt med den svenska säkerhetspolisen?

– Det enda jag kan säga är att vi har ett gott nordiskt samarbete.

Vad händer nu?

– Vi måste få en officiell bekräftelse på att Michael Skråmo är gripen och vem som har gripit honom. Sedan får vi se hur vi går vidare. Just nu kan jag inte säga mer.

Säpo kommenterar inte

Den svenska säkerhetstjänsten, Säpo, vill inte kommentera om man arbetar med det här fallet.

– Jag har inga kommentarer när det gäller det här specifika fallet, säger Säpo:s presschef Karl Melin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet