Tungt beväpnad polis i Oslo. Norge höjer nu hotnivån i tio månader efter avvärjda hotet. Foto: NRK

Norska Säpo: Det var en bomb

Uppdaterad
Publicerad

Den misstänkta bomben som hittades i Oslo i natt var en riktig sprängladdning, uppger norsk säkerhetspolis.

Säkerhetspolisen höjer också hotnivån i landet de kommande två månaderna.

Det är Norges säkerhetspolis PST som ansvarar för utredningen och mannens advokat bekräftar uppgifterna i tidningen VG om att det finns brottsmisstanke.

Ett stort område i Oslo spärrades av under lördagskvällen efter att den misstänkta bomben hittats. Mannen upptäcktes av en polispatrull och uppträdde på ett sätt som väckte polisernas uppmärksamhet. Han bar då på det misstänkta föremålet. Ett föremål som polisen nu bekräftar var en bomb.

– Vi misstänker att det är en konstruktion som var tänkt att utlösas, men samtidigt kan det verka som att det är ett föremål som inte har stor skadepotential, uppgav Marita Aune vid polisen för Nettavisen.

Oklara motiv

17-åringen var känd av polisen sedan tidigare. Polisen vill inte kommentera om han varit föremål för bevakning. Misstanken gäller än så länge olovlig hantering av sprängmedel.

Det är oklart om 17-åringen hade några terrormotiv, enligt den norska säkerhetspolisen. Förutom den misstänkte mannen har också vittnen hörts av polis.

Höjer hotnivån

Säkerhetspolisen höjer hotnivån de kommande två månaderna i Norge med anledning av bombfyndet.

– Det är sannolikt med en terrorattack i Norge i år. Det är troligt att de senaste årens dåd i Frankrike, Tyskland, Storbritannien, Ryssland och Sverige skapar en smittoeffekt i Norge hos personer med islamistiska sympatier, säger PST-chefen Marie Benedicte Bjørnland till VG.

Polisen undersöker nu om 17-åringen, som var hemmahörande i Oslo, kan ha fått hjälp av andra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.