Foto: TT

Norska sjuåringar kan få byta kön

Uppdaterad
Publicerad
Norska regeringen förslog i dag att barn så unga som sju år i samråd med sina föräldrar borde få byta sitt juridiska kön. Skulle förslaget bli verklighet skulle Norge bli ett av få länder i världen som ger så unga barn rätt att bestämma sitt kön.

– Dagens regler i den här frågan är oacceptabla och har inte förändrats på 60 år, säger hälsoministern Bent Hoie.

Förslaget kommer att gå på remiss till experter innan omröstningen i stortinget.

– Förslaget är historiskt i och med att det inte längre kommer vara sjukvården utan personen själv som bestämmer om han eller hon är en transperson. 

Gäller bara juridiska könet

Förslaget kommer låta föräldrar till barn mellan sju och 16 år att ändra barnets juridiska kön i alla register och hos alla myndigheter.

Men förslaget kommer bara beröra en persons juridiska kön. För att genomgå en könskorrigering måste personen vara 18 år eller äldre.

Personer som ansöker om att ändra sitt kön på papper kommer kunna ångra sig.

Amnesty: 1,5 miljoner i Europa är transpersoner

Richard Köhler på lobbygruppen Transgender Europe välkomnar det norska förslaget, men tycker inte att ska finnas någon längre gräns för när en person ska kunna byta kön, vilket är fallet i Malta.

– Generellt är det väldigt bra att tillåta unga transpersoner att få sin könsidentitet respekterad, säger han till Reuters. 

Människorättsgruppen Amnesty uppskattar att upp till 1,5 miljoner människor i Europa är transpersoner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer