Förhandlingarna mellan Norwegian och det norska pilotfacket Parat ska fortsätta. Foto: TT

Flygstrejken: Ingen lösning i sikte

Uppdaterad
Publicerad

Pilotstrejken inom Norwegian fortsätter och i dag drabbas cirka 25.000 resenärer. Konflikten verkar vara långt ifrån en lösning.

– Pilotfacken kommer hela tiden med nya krav som gör det svårt att komma till en lösning, säger en källa inom bolaget till TT.

Strejken är nu inne på sin tionde dag och trots att förhandlingar pågått i princip dygnet runt för att finna en lösning tycks parterna stå långt ifrån varandra. Knäckfrågan är piloternas krav på anställningstrygghet där det norska fackförbundet Parat kräver långsiktiga anställningsgarantier.

En treårig anställningsgaranti är sista budet från bolaget som enligt uppgift inte godtagits av de fackliga parterna.

Norwegianstrejken

För dyra piloter

Norwegianchefen Bjørn Kjos hymlar inte med att piloterna kostar bolaget för mycket pengar. Enligt honom är det inte lönerna som är problemet utan kostnader som exempelvis pensioner och försäkringar. Frågor där fackförbundet Parat tidigare sagt att de kan tänka sig sämre villkor.

Nya förhandlingar kommer att pågå under dagen men parterna vill inte meddela var eller när detta kommer att ske.

Nytt brittiskt bolag

Samtidigt kommer nya uppgifter att Norwegian står bakom det nya brittiska flygbolaget Westforce Aviation som bildades i december förra året, skriver The Sunday Times. Och enligt tidningen kan Norwegians plan vara att byta flagg från norskt till brittiskt.

Men enligt Charlotte Holmberg Jacobsson, pressansvarig vid Norwegian, har det nya bolaget ingenting med pågående konflikt att göra.

– Vi växer och behöver bilaterala avtal, säger hon.

Att Norwegian skulle ha planer att gå från norskt till brittiskt säger hon sig inte känna till alls.

Nästan alla inrikesflyg i Sverige och Norge, samt ett antal i Danmark, har varit inställda sedan i onsdags och hittills har sammanlagt 150.000 passagerare drabbats av strejken. Strejken kostar bolaget stora summor, enligt experter tiotals miljoner varje dag.

Fakta: Detta har hänt

* Lördagen den 28 februari gick 70 av Norwegians piloter ut i strejk.

* I onsdags gick ytterligare 650 piloter ut i strejk. Samtidigt permitterade flygbolaget 800 kabinanställda som får stanna hemma utan lön.

* Från och med i onsdags har det flesta av flygningarna inom Skandinavien ställts in. Cirka 150.000 resenärer har hittills berörts av strejken.

* I torsdags tillkännagav Norwegian att piloterna delas upp i tre dotterbolag, ett vardera för Norge, Sverige och Danmark.

* Danska serviceförbundet har varslat om sympatistrejk för sina 3.000 medlemmar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norwegianstrejken

Mer i ämnet