En noshörning i Sydafrika har fångats och försetts med microchip, för att sedan transporteras till ett område där den bättre kan skyddas från tjuvjägare. Under hösten 2014 har Kruger National Park utfört 45 flyttar av noshörningar, för att förhindra att djuren slaktas för sina horn. Foto: TT

Rekordmånga noshörningar dödades ifjol

Uppdaterad
Publicerad

Sydafrika slog ett tragiskt rekord 2014: Aldrig tidigare har tjuvjakten på noshörningar varit större. Preliminära siffror pekar mot 1200 dödade noshörningar, fyra gånger fler än 2010.

I mitten av november visade siffror från staten att 1 020 noshörningar hade dödats illegalt. När statistiken väl är färdigställd väntar man sig att siffran kommer att vara uppe i minst 1 200 – fyra gånger fler än 2010.

För de få djur som överlever är lidandet stort. I Sydafrika har det under hösten för första gången använts hudtransplantation för att rädda två svårt skadade noshörningar.

I Sydafrika skjuts en noshörning för sina horns skull var åttonde timme. Noshörningshorn används i traditionell medicin i Kina och Vietnam och är hett eftertraktade. I den illegala handeln betingar de ett högre pris än guld.

Myt om cancerbot

Den internationella efterfrågan på den hotade noshörningens horn har ökat explosionsartat sedan det i Vietnam spridits en myt om att pulver från hornen kan bota cancer.

På Hoedspruit Endangered Species Center i Sydafrika återhämtar sig nu två överlevande trubbnoshörningar som fick sina horn avsågade med motorsåg så långt ner vid själva huvudet att bihålorna exponerades, rapporterar nättidningen The Dodo.

Lång återhämtning

Priset för en noshörning som får hornet avsågat är högt, även för dem som överlever. Återhämtningen tar lång tid. Det var i september 2013 som man hittade tre noshörningar som fallit offer för tjuvjägare som sågat av deras horn. En av dem dog och de andra två, som döpts till Dingle Bell och Lions Den, fördes till Hoedspruit Center där de fick veterinärvård och genomgick flera operationer.

De två noshörningskorna är de första av sin art som har genomgått hudtransplantation. Dingle Bell återhämtade sig efter några månader, men för Lions Den var såret ännu inte läkt ett år och två månader efter att hon fick hornet avsågat.

Fakta trubbnoshörning

Trubbnoshörningen är den största av dagens noshörningsarter. Den kallas också ”vit noshörning”, trots att den inte alls är vit.

Vit kommer från holländska ”widje” vilket betyder vid och syftar på den breda överläppen som är anpassad för att beta gräs. På 1880-talet trodde man att trubbnoshörningen var utrotad, men sedan upptäckte man 20 exemplar i vildmarkerna i Natalprovinsen. Tack vare ett omfattande skydd finns i dag knappt 20.000 trubbnoshörningar, merparten i Sydafrika. Det visar att  man genom skydd och bra förvaltning kan rädda arter från utrotning. Sedan 2009 har dock tjuvjakten främst i Sydafrika ökat kraftigt, vilket hotar artens framtid.  Den är klassad som nära hotad.

Källa: WWF

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.