Den kraftiga branden som rasade i Notre-Dame hamnade under kontroll på tisdagsnatten. Foto: SVT

Branden i Notre-Dame nu släckt

Uppdaterad
Publicerad

Branden i katedralen Notre-Dame i Paris är nu släckt, uppger franska brandkåren enligt nyhetsbyrån AP.

– Vi kan betrakta Notre-Dames huvudbyggnad som räddad, säger räddningstjänstens insatsledare Jean-Claude Gallet till reportrar utanför katedralen.

En massiv brand utbröt i den medeltida katedralen Notre-Dame på måndagskvällen. När mörkret föll över Paris på måndagen deltog fler än 400 brandmän i släckningsarbetet av den eldhärjade katedralen och det historiska landmärket, rapporterar AFP. Först under tisdagsförmiddagen kunde Paris räddningstjänst pusta ut.

– Hela elden är nu släckt, sade Gabriel Plus, talesperson för Paris räddningstjänst, strax efter 9.30 och tillade:

Storbranden i Notre-Dame

– Under natten har vi övervakat det som återstod av branden säkerställt att den inte återupptas, och vi har övervakat byggnadens konstruktioner för att säkerställa att de inte kollapsar.

Tros inte vara anlagd

Enligt åklagaren Remy Heitz finns det i nuläget inget som tyder på att storbranden skulle varit anlagd, rapporterar AFP. Det är okänt vad som fick branden att bryta ut, men det misstänks hänga ihop med de omfattande arbetena som görs på byggnaden. Franska utredare har under dagen förhört flera byggarbetare.

– Det finns ingenting som tyder på att det här varit en avsiktlig handling, säger Heitz till reportrar.

Han tillägger att utredningen tros bli ”lång och komplicerad.”

Analyserade stabiliteten

Frankrikes biträdande inrikesminister Laurent Nuñez sade på Twitter på tisdagen att nästa steg i räddningsarbetet handlade om att analysera stabiliteten i byggnaden.

Under morgonen hölls ett möte med experter för att avgöra om den bärande strukturen var stabil och om brandmännen kunde gå in i byggnaden och fortsätta sitt uppdrag, skriver Le Figaro.

I en senare tweet skrev biträdande inrikesminister Nuñez: ”Notre-Dame kommer att öppnas igen”. Kort därefter rapporterade nyhetsbyrån AP att branden nu är helt släckt.

”Spred sig till 1000 kvadratmeter”

Elden bröt ut vid 18.30-tiden på måndagen och  slukade byggnadens 93 meter höga spira och delar av taket i trä från 1100-talet. Trots omfattande skador uppger räddningstjänsten att byggnadens huvudstruktur klarat sig från totalförstörelse.

– Vi möttes av en våldsam brand i taket som som spred sig snabbt till en yta av ungefär 1 000 kvadratmeder, säger Paris-brandkårend talesperson Gabriel Plus under tisdagen.

Enligt insatsledaren Gallet har man kunnat rädda skalet på byggnaden som är gjord av sten. Det lyckades man med genom att förhindra att elden spred sig till de två klocktornen på byggnadens norra sida, som också ska ha klarat sig.

Brandman och poliser lindrigt skadade

En brandman uppgavs ha fått allvarliga skador, men läget ska under tisdagsmorgonen ha bedömts som lindrigt. Två poliser ska också ha fått lindriga skador, skriver Paris brandkår i ett inlägg på Facebook.

Foto: Skärmdump / Twitter

Vid 03-tiden uppgav räddningstjänsten att branden är under kontroll och mer eller mindre släckt.

Utreds som olycka

Branden tros ha startat någon gång före 19-tiden på kvällen ungefär när Notre-Dame började stänga för besökare. Bilder i franska medier och på sociala medier visade hur kraftig rök steg mot himlen från katedralen med anor från 1100-talet i centrala Paris.

Elden spred sig snabbt över takbjälkarna till katedralens 93 meter höga spira som kollapsade mitt framför ögonen på Parisborna.

Vad som fick den första gnistan att tändas är inte klarlagt. Räddningstjänsten misstänker att det inträffade i anslutningen till en takvind. Polisen utreder branden som en olyckshändelse. Ett större renoveringsprojekt pågick av den över 800-åriga katedralen, som finns med på Unescos:s världsarvslista, vilket räddningstjänsten förmodar kan ha orsakat branden. Stora delar av byggnaden var omgärdad av byggnadsställningar.

Foto: FRANCOIS GUILLOT/AFP/TT

USA:s president Donald Trump var snabb med att gå ut och beskriva hur katedralen Notre-Dame skulle räddas från elden.

”Kanske kan flygplan med vattentankar användas för att släcka den. Måste agera snabbt!”, twittrade han.

Metoden avfärdades av räddningstjänsten eftersom de menar att släppa vattentankar från luften skulle förstöra hela byggnaden.

Törnekrona klarade sig

Flera brandmän som var tidigt på plats rusade in i byggnaden för att rädda några av de ovärderliga föremål som fanns i byggnaden. Bland annat ska en bit som sägs ha tillhört Jesus törnekrona klarat sig, liksom ett klädesplagg som bars av kung Ludvig IX.

– Att rädda så många konstverk som möjligt prioriterades, säger vice borgmästaren Emmanuel Gregoire till tv-kanalen BFM.

Under torsdagen flyttades 16 religiösa statyer för första gången från toppen av katedralen, för att rengöras. De har därmed klarat sig undan branden.

Eldflammor syns inifrån katedralen Notre-Dame. Foto: Philippe Wojazer/AP/TT

”Dystopisk känsla”

Frankrikes president Emmanuel Macron ställde in ett planerat tal till nationen på grund av den kraftiga branden. Sent på måndagskvällen sade presidenten att det värsta möjliga hade undvikits och syftade bland annat på de två tornen och huvudbyggnaden som står kvar.

Han lovade sina landsmän att kyrkan, som han refererade till som ”en del av oss”, ska byggas upp igen av de skickligaste yrkespersonerna.

– Och vi kommer att bygga upp Notre-Dame, eftersom det är vad fransmännen förväntar sig, säger Macron som samtidigt gick ut med att en internationell insamling till projektet har startats.

Fakta: Katedralen Notre-Dame

Notre-Dame är en katedral i Paris, grundad 1163. Katedralen, som ligger på ön Île de la Cité i floden Seine, formgavs av Maurice de Sully. Katedralen har klassats som ett världshistoriskt monument av FN.

Den utgjorde ett viktigt led i den franska katedralgotik som växte fram under andra halvan av 1100-talet. Särskilt stor betydelse fick strävbågarna samt tvärskeppsfasaderna från 1250-talet. Interiören förändrades under påverkan av 1600-talets klassicism. Under franska revolutionen slogs bland annat västfasadens kungaskulpturer sönder.

E.E. Viollet-le-Duc genomförde 1845–64 en rekonstruktion efter vilken Notre-Dame åter ter sig som en helhet.

Källa: NE

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Storbranden i Notre-Dame

Mer i ämnet