SVT:s Christian Catomeris Han säger att Notre-Dame är en stark symbol för någonting magnifikt och storslaget, som nu är hotat. Foto: SVT/TT

Christian Catomeris: Notre-Dame en del av fransmännens identitet

Publicerad

Notre-Dame är en stor och gammal katedral, mitt i centrala Paris, som syns från många håll. För Parisborna är den ett riktmärke – en del av deras identitet, säger SVT:s mångårige utrikesreporter och Frankrikekännare Christian Catomeris.
– Nu när många franska politiker uttalar sig om det här, hör man att de pratar om mer än bara en byggnad, säger han.

– Jag tror inte att de bara tar till någon sentimental retorik när de talar, utan det är äkta känslor. Även för mig, som varit där och gått förbi många gånger, är det här något som är ofattbart svårt att smälta, säger Catomeris.

Han menar att Notre-Dame är en stark symbol för någonting magnifikt och storslaget, som nu är hotat. Och att Frankrikes turism kretsar mycket kring det här arvet som är väldigt rikt.

Folket i chock

Han beskriver Parisborna som ett folk i chock.

– De tittar på vad som händer, tar bilder, gråter och har svårt att förstå vad som händer. En radioreporter sa att folk hade svårt att prata för Parisare var så starkt berörda av det som höll på att hända med byggnaden, säger Catomeris.

Ringaren i Notre-Dame

Katedralen Notre-Dame är en av de mest kända i världen. Den har varit en samlande symbol för Frankrike sedan den kom till på 1100-talet, menar arkitekturhistorikern Martin Rörby.

– Det är inte för intet som den franska författaren Victor Hugo använde sig av den i sin ”Ringaren i Notre Dame”, som en symbol för det franska. Byggnaden i sig är ett konstverk. Men i den finns även konstverk av olika slag av antikt värde, som man nu försöker rädda och få ut ur byggnaden, säger Rörby.

Han menar att branden å ena sidan är ett väldigt trauma för det franska folket, men å andra sidan kanske detta kommer ge fransmännen något att samlas kring.

– Frankrike har varit ett land som under en period har haft det ganska tufft, med alla protester som varit, och liknande. Det här kanske gör att man kan samlas kring något som är större. Och kanske kan det ha en sådan betydelse för landet, säger han.

Kommer ta tid att återställa

I nuläget är det svårt att säga hur pass omfattande skadorna på byggnaden är, samt hur lång tid det skulle ta innan allt är återställt.

– Det beror på hur allvarliga skadorna är på själva murverket, alltså murar och valv. Är de skadade på ett sätt att de måste förstärkas på olika sätt, innebär det komplicerat återställningsarbete som kan ta uppemot ett decennium, säger Rörby.

Om det däremot ”bara” är takkonstruktionen som skadats, så handlar det förmodligen om kortare tid.

– Kåken har stått där sedan 1100-talet, och har stått pall tidigare. Man kan väl hoppas att den kommer göra det nu också, säger han. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Storbranden i Notre-Dame

Mer i ämnet