”Det var en chock för befolkningen” säger NRK:s reporter Svein Vestrum Olsson i Aktuellt. Foto: Cornelius Poppe/NTB/TT, SVT

NRK:s reporter om 21-åringen: ”Han gav ett ganska kallt intryck”

Uppdaterad
Publicerad

Den 21-årige mannen som misstänks för moskéattacken utanför Oslo och mordet på sin styvsyster framträdde på måndagen i rätten för första gången.

– Han gav ett ganska kallt intryck. Han gick lugnt in och log mot pressen, säger NRK-reportern Svein Vestrum Olsson i Aktuellt.

NRK har pratat med vänner och bekanta till den misstänkte. Svein Vestrum Olsson säger att de beskriver honom som intelligent, duktig i skolan och omtyckt, men att han började förändras tydligt för ett år sedan.

– Han pratade mycket om att kvinnor var underlägsna män och om invandring, som han var emot.

Moskéattacken i Norge

Den norska säkerhetspolisen uppgav på måndagen att de för cirka ett år sedan fick ett tips om den misstänkte mannen och att ärendet lämnades över till Oslopolisen, men aldrig följdes upp närmare.

– Oslopolisen säger att de nog borde tagit kontakt med mannen, vilket de aldrig gjorde. Det blir viktigt de närmaste dagarna att se hur tipset hanterades, säger Svein Vestrum Olsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Moskéattacken i Norge

Mer i ämnet