NSA anklagas för oljespioneri

Uppdaterad
Publicerad

NSA har spionerat på oljebolaget Petrobras som har några av världens största oljefynd, det avslöjades i brasiliansk tv igår. Ett avslöjande som väcker misstankar om ekonomiska syften.

Den amerikanska underrättelsetjänsten NSA har spionerat på stora företag som Petrobras och Google, det avslöjades i det Brasilianska tv-programmet Fantástico. Programmet visar hur nya agenter får lära sig steg för steg hur de ska ta sig in i företagets interna nätverk. Petrobras är Brasiliens största företag och ledande i djuphavsborrning viket lett till att de gjort enorma fyndigheter de senaste åren.

”Oskyldiga övervakas”

Bevisen för övervakningen kommer från dokument via avslöjaren Edward Snowden och presenterades i samspel med journalisten Glenn Greenwald.

USA:s avlyssning

– Dokumenten innehåller mycket mer som visar på övervakning av oskyldiga som inte har nånting att göra med terrorism, men också mot företag som måste offentliggöras, sa Greenwald i programmet.

NSA:s chef James Clapper erkänner att de bevakar och samlar information av ekonomisk och finanasiell art för att ”bekämpa finansiering av terrorism” men också för att kunna förutse finanskriser. Men några andra ekonomiska motiv förnekas:

– Vi varken stjäl eller sprider företagshemligheter för att ge inhemska företag konkurrensfördelar, sa Clapper i ett skriftligt uttalande.

Oljefynd lockar

Eftersom USA tidigt visat ett starkt intresse för de stora oljereserver som finns utanför landets kust möts uppgifterna med misstänksamhet. Så sent som under ett besök i landet 2011 påpekade president Obama vikten av oljefynden och förde fram avsikten att ha ett nära samarbete med Brasilien i energifrågor.

Om drygt en månad ska rättigheterna att få exploatera Petrobras stora fyndigheter utanför landets kust auktioneras ut. Från oljebolaget Petrobras kom inga officiella kommentar efter programmet men avslöjandet om att NSA spionerat på företaget kan leda till ytterligare spänningar mellan USA och Brasilien. Häromveckan kom uppgifter om att landets president Dilma Rousseffs telefonsamtal avlyssnats. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA:s avlyssning

Mer i ämnet