Underrättelsetjänstens chef James Clapper (till vänster) innan utfrågningen. Foto: Scanpix

NSA-chefen grillades om avlyssning

Uppdaterad
Publicerad

Att tyda utländska ledares avsikter är ett av huvudmålen med underrättelseverksamheten. Det säger underrättelsetjänstens chef James Clapper under en utfrågning i det amerikanska representanthuset i kväll.

NSA-chefen Keith Alexander och flera andra högt uppsatta tjänstemän frågades ut i det amerikanska representanthuset under tisdagen.

Under utfrågningen fick den amerikanska underrättelsetjänstens chef James Clapper börja att hålla ordet och han lade ut texten.

USA:s avlyssning

–Vi välkomnar den här möjligheten att göra ämnet tillgängligt för allmänheten, sa James Clapper. Avslöjandet av avlyssningsprogrammen har varit extremt skadliga.

Ordförande Mike Rogers avbröt James Clapper för att kasta ut en deltagare i salen där utfrågningen tog plats. Den utkastade hade ett par gigantiska glasögon på sig, och höll upp en skylt med texten ”Stop Spying On Us” (ung. ”Sluta spionera på oss”).

”Självklarhet att övervaka utländska ledare”

Clapper fortsatte, och menade att man håller sig inom lagens gränser – utan att han närmare kommenterade exempelvis den påstådda avlyssningen av Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

Han menade att det inom underrättelseverksamhet är en självklarhet att övervaka utländska ledare. Han sade även att andra länder regelbundet spionerar på amerikanska politiker och myndigheter.

–Vi har gjort misstag, sa James Clapper. Men de är oftast orsakade av den mänskliga faktorn. Vi spionerar inte på någon utan giltigt skäl.

”Övervakningen har stoppat terrorister”

Efter James Clapper fick NSA:s general Keith Alexander hålla ett anförande, där han fokuserade på terroraktiviteter. Han menade att inga ”massterrorismdåd” hade lyckats genomföras i USA sedan 2001 (och räknade därmed bort bomberna i Boston).

Keith Alexander fortsatte sedan i känslosam amerikansk stil där han flera gånger upprepade att deras verksamhet har stoppat terrorister, dock utan konkreta exempel och trots att den uppgiften ifrågasätts från många håll.

Förra veckan avslöjades att USA har avlyssnat 35 världsledare, där bland Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Avslöjandet är bara ett i raden av avslöjanden om USA:s övervakning från Edward Snowden.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA:s avlyssning

Mer i ämnet