Foto: Scanpix

”NSA får göra allt i Tyskland”

Uppdaterad
Publicerad

Gamla avtal mellan Västtyskland och USA från 50-talet ger USA rätt att avlyssna tyskar, säger en tysk expert på övervakning.

USA:s avlyssning av förbundskansler Angela Merkels mobiltelefon har väckt starka känslor inom hela EU. Man talar nu om en allvarlig förtroendeklyfta mellan Europa och USA.

Men historikern Josef Foschepoth säger till tidskriften Die Zeit att USA faktiskt har rätt att avlyssna förbundskansler Merkel.

USA:s avlyssning

Professorn har gett ut en bok, Überwachtes Deutschland (Övervakat Tyskland, utgiven 2012), som behandlar övervakningens historia i Tyskland sedan 1945. Bokens slutsats: NSA får göra allt i Tyskland.

Godkänt

Det är tyska politiker som godkänt omfattande ingrepp i privatlivet under inflytande av de stater som ockuperade Tyskland efter andra världskrigets slut 1945.

– De före detta allierades intressen är förankrade i den tyska lagen. Till det hör USA:s rättigheter till övervakning från sina militära stödjepunkter i Tyskland.

Professorn pekar på att den amerikanska militära underrättelsetjänsten NSA just nu håller på att bygga ett stort centrum i Wiesbaden i Tyskland.

– Det ”suveräna Tyskland” tillåter alltså att något sådant sker på tyskt territorium, säger Foschepoth.

Specialfall

Tyskland är ett specialfall. Västra Tyskland ockuperades av västmakterna 1945. Först 1990 upphörde ockupationen formellt, när Tyskland enades.

Sedan den nya staten Västtyskland grundades 1949 ingicks en rad avtal som enligt Foschepoth fortfarande gäller.

– Det står naturligtvis inte i dem att man får övervaka förbundskanslern. Men det står heller inte att man inte får göra det.

Han menar att alla tyska regeringschefer har varit övervakade. Den legendariske förbundskanslern Konrad Adenauer, Tysklands förste regeringschef, klagade hela tiden över att det knäppte i luren när han talade i telefon.

Högt uppsatta övervakades

– Men inte bara kanslern utan militärer, biskopar, läkare och alla andra som hade en högt uppsatt ställning övervakades, säger professorn.

Det hela började under det kalla kriget. NSA grundades 1952. Västtyskland var som frontstat under kalla kriget – det gränsade ju till det kommunistiska Östtyskland, DDR – en viktig plats för NSA:s övervakning.

I förhandlingarna som reglerade det ännu inte fullt självständiga Västtysklands förhållande till omvärlden var en av de viktigaste frågorna samarbetet mellan Västtysklands och de allierade ockupationsmakternas spionorganisationer.

Inga inskränkningar

– Jag har inte hittat ett enda dokument som på något sätt inskränker USA:s och de andra allierades befogenheter, säger Foschepoth.

Först 1990, när Tyskland enades, blev Tyskland helt suveränt. Tidigare hade de västliga ockupationsmakterna det yttersta ansvaret för Tyskland. Men de hemliga lagarna om samarbete gäller fortfarande.

– Det behövs nya förhandlingar som sätter gränser för underrättelsetjänsterna, särskilt den amerikanska. säger Foschepoth till Die Zeit.

Han menar att det är omöjligt att Angela Merkel inte känt till dessa förhållanden.

Undanskymt

NSA-affären fick en mycket undanskymd plats i den tyska valrörelsen i september i år.

En av orsakerna, menar Foschepoth, var att vare sig regerande kristdemokrater eller oppositionella socialdemokrater ville rota för mycket i saken eftersom även den tidigare röd-gröna regeringen var införstådd med avlyssningen.

– Det stora syndafallet ägde rum 1968. Då godkände den dåvarande koalitionsregeringen mellan kristdemokrater och socialdemokrater regler som gav västtyska myndigheter rätt kontrollera post- och telefontrafiken, säger han.

Påtryckningar

– Det skedde efter påtryckningar från de allierade ockupationsmakterna, som inte ville att deras gamla rättigheter skulle försvinna i Västtyskland [som höll på att bli allt mer självständigt].

I Die Zeit-intervjun menar Foschepoth att samarbetet mellan underrättelsetjänsterna har blivit till ett övergripande statsintresse för Tyskland.

Det spelar ingen roll vem som regerar. Han menar att politikerna nu måste undersöka alla de lagar som påverkats av amerikanerna sedan Västtysklands grundande.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA:s avlyssning

Mer i ämnet