NSA hackade Google och Yahoo

Uppdaterad
Publicerad

Nätjättarna ”chockade” av de nya avslöjandena om USA:s hemliga övervakning.

I nya dokument från den avhoppade Edward Snowden framgår det att USA:s underrättelsetjänst NSA i hemlighet har tagit sig in i kommunikationslänkar som kopplar Yahoo och Google till datacenter runt om i världen, skriver Washington Post.

Det är signalspaningsprogrammet Muscular som använts tillsammans med byråns brittiska motsvarighet GCHQ för att kopiera dataflödet i fiberoptiska kablar som bär information mellan datacenter i Silicon Valley, och som gjort det möjligt att inhämta data från flera hundra miljoner internetanvändare.

Enligt en topphemlig redovisning, daterad 9 januari, skickar NSA miljoner uppgifter varje dag från Yahoos och Googles interna nätverk till en databas i myndighetens högkvarter i Fort Meade. Under de föregående 30 dagarna har 181.280.466 nya uppgifter samlats in från metadata, som skickats eller mottagits via mejl med text-, ljud- och videoinnehåll, skriver tidningen.

Nätjättarna rasar

– Vi är chockerade över hur långt regeringen verkar ha gått för att samla in data från våra privata fibernätverk och det visar tydligt behovet av snabba reformer, säger Googles chefsjurist David Drummond.

Google säger sig inte ha känt till övervakningsprogrammet, även om man nyligen skyndat på ansträngningarna att kryptera intern datatrafik.

En av Yahoos talespersoner,  säger att man inte tillåtit denna övervakning.

”Vi genomför strikta kontroller för att skydda säkerheten för våra datacenter, och vi har inte gett varken NSA eller någon annan myndighet tillgång till våra datacenter”.

NSA dementerar

En NSA-talesman sade i ett uttalande att uppgifterna i Washington Post ”inte är sanna”, att underrättelsetjänsten har stöd av en presidentorder om utländsk underrättelseinhämtning för att kringgå Foreign Intelligence Surveillance Act, myndigheters rätt att avlyssna sina egna medborgare utan domstolsbeslut.

”Påståendet att vi samlar in stora mängder data om amerikanska medborgare från den här typen av insamling är inte heller sant”, sades i uttalandet.

Talesmannen underströk att NSA sysslar med utländsk underrättelseverksamhet. ”Vi är bara inriktade på att upptäcka och utveckla underrättelser om meningsfulla utländska underrättelsemål”.

Intrånget är anmärkningsvärt eftersom NSA redan med signalspaningsprogrammet Prism har en väg in till Google- och Yahoo-användarnas konton genom ett domstolsgodkännande.

 * Edward Snowden har avslöjat att amerikanska säkerhetsmyndigheter via underrättelsetjänsten NSA har tillgång till så kallad metadata från amerikanska och europeiska telefonbolag.

 * Han har också avslöjat övervakningsprogrammen Prism, Xkeyscore och Tempora Internet.

 * Snowden är efterlyst för spionage och stöld av sekretessbelagt material.

 * Han har beviljats tillfällig asyl i Ryssland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

USA:s avlyssning

Mer i ämnet