NSA samlar in 5 miljarder mobiluppgifter varje dag

Uppdaterad
Publicerad

Kontrollerar telefoner över hela världen

USA:s underrättelsetjänst har utbredd kontroll över världens mobiltelefoner och var deras användare befinner sig, skriver Washington Post. 5 miljarder positionsuppgifter samlas in – om dagen.

Med hjälp av tillgång till de kablar som förbinder olika mobiloperatörers nätverk med varandra kan NSA samla in stora mängder positionsuppgifter. Över tid kan de användas för att kartlägga personers rörelser samt vilka de rör sig tillsammans med. De som beter sig ovanligt försiktigt, till exempel de som ofta byter mobiltelefon eller bara slår på den för att ringa korta samtal, betraktas som särskilt intressanta mål.

Utanför USA

Varje år samlar NSA in runt två biljoner positionsuppgifter, i första hand om användare utanför USA.  Det är tidningen Washington Post som målar den hisnande bilden med hjälp av läckta dokument från den landsflyktige tidigare underrättelseanalytikern Edward Snowden. Tjänstemän vid den nationella säkerhetsmyndigheten NSA bekräftar uppgifterna.

Roamningsystemet används

Mobiltelefoner kan positioneras även när de inte används med hjälp av information om vilket signaltorn de för tillfället är uppkopplade till. Det internationella roamingsystemet, där en operatörs kund kan använda nätverk i andra länder, är konstruerat på så sätt att positionsinformationen är tillgänglig för fler än bara operatören som äger nätverket.

– Denna modell innebär att förvånansvärt många har tillgång till data om kunder som de aldrig egentligen har en affärsrelation till. En underrättelsetjänst kan få enkel tillgång till ett brett spektrum av abonnentdata bara genom att infiltrera några få operatörer, säger professorn Matt Blaze vid University of Pennsylvania till tidningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer