Serverhall på ett av de företag som NSA ska ha avlyssnat – Google data center i Mayes County, Oklahoma. Foto: Scanpix

NSA utvecklar supersnabb dator

Uppdaterad
Publicerad

Amerikanska underrättelsetjänsten NSA kan vara på väg att utveckla en supersnabb kvantdator som kan knäcka nästan all kryptering.

Blir datorn verklighet tros underrättelsetjänsten i stort sett obehindrat kunna komma åt information som i dag skyddas med kryptering hos banker, sjukvården och stater, rapporterar The Washington Post.

Tidningen uppger att uppgifterna om datorprojektet kommer från Edward Snowden. Han arbetade tidigare för NSA och befinner sig på flykt i Ryssland sedan han läckt topphemliga dokument om amerikansk massövervakning till utländska och amerikanska medier.

Dokumenten som tidningen publicerat tyder enligt experter däremot inte på att NSA kommit längre på väg mot en kvantdator än företag, forskare och andra som arbetar med liknande projekt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Snowden och USA:s avlyssning

Mer i ämnet