Nu avslutas valet till Rysslands parlament

Uppdaterad
Publicerad

Parlamentsvalet i Ryssland går mot en väntad utgång.

Enligt en vallokalsundersökning ser Vladimir Putins Enade Ryssland ut att få drygt 45 procent av rösterna.

– Det är helt i linje med det som Kreml önskar, säger Martin Kragh, chef för Rysslands- och Eurasienprogrammet vid Utrikespolitiska institutet.

På söndagen avslutades både valet till duman och de lokala valen i Ryssland. När de första rösterna hade börjat räknas låg Enade Ryssland på 38,57 procent av rösterna. Näst störst ser Kommunistpartiet ut att bli med 25,17 procent. Enligt en vallokalsundersökning förutspås Enade Ryssland tillslut landa på omkring 45 procent.

– Det är helt i linje med det som Kreml önskar, och det som läckor till oberoende medier varit presidentadministrationens mål från första början, säger Martin Kragh.

Bedömare tror att president Vladimir Putins parti Enade Ryssland kommer kunna behålla den majoritet på två tredjedelar som krävs för att underlätta ändringar i grundlagen. Men stödet från folket ser ut att ha dalat.

– De kommer antagligen få majoritet i parlamentet och kunna lagstifta tryggt och stabilt de kommande fem åren, också det i linje med Kreml, säger Martin Kragh.

Anklagelser om fusk

Valet har präglas av anklagelser om valfusk. Större delen av oppositionen har stoppats med en rad olika metoder, bland annat med hjälp av en lag om att alla som får hjälp eller stöd från andra länder klassas som ”utländska agenter”. Lagen innebär att personer eller organisationer som får stämpeln måste redovisa alla transaktioner och betalningar för myndigheterna minst fyra gånger per år. Sedan 2017 gäller lagen även mediebolag.

Under valet finns heller inga oberoende valobservatörer på plats.

– Det finns nog en rädsla i Kreml för vad som kan hända efter valet, man vill absolut inte se protester. Man kan få fram det valresultat man vill ha, men sedan måste man också sälja in valresultatet till befolkningen så att det känns legitimt, och det kan nog bli lite svårare vilket man är mer nervös över, säger Carolina Vendil Pallin vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

Samma dag som valet inleddes försvann appen ”Smart voting” utvecklad av den fängslade oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj från App Store och Google Play.

Ryssland har både parlamentsval och presidentval.

Fram till år 2008 valdes parlamentariker till det ryska parlamentet duman var fjärde år, nu är det val till duman var femte år. Hälften av de 450 delegaterna är direktvalda och hälften av delegaterna är valda in från regionala enmansvalkretsar (efter en ändring år 2014).

Partiet Enade Ryssland bildades år 2003 genom en sammanslagning av två partier och har haft majoritet sedan dess

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.