En av världens torraste platser, Death Valley, har nu slagit ut i en ovanlig ”superblomning”. Foto: TTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Nu blommar det – dödsdalen lever upp

Uppdaterad
Publicerad

Besökare från hela världen förundras över den mycket ovanliga händelsen. Death Valley, ökenområdet som är Nordamerikas varmaste och torraste plats, har slagit ut i full blom.

Death Valley, dödens dal, i Mojaveöknen i USA är känt för extrem hetta och torka. 1913 uppmättes där den högsta temperaturen någonsin i världen – svettiga 56,7 grader celsius.

Mycket ovanligt

Därför är det kanske extra speciellt att Death Valley nu slagit ut i en ovanlig ”superblomning”. Det tidigare karga, torra ökenlandskapet täcks av en gyllene matta av blommor, och besökare från hela världen förundras.

Visst slår blommorna ut där varje vår, men blomsterprakt av den här omfattningen uppstår bara någon gång varje årtionde. Senaste det skedde var 2005, och innan dess 1998, skriver nyhetsbyrån AP.

Oväntade regnstormar

Anledningen är att Death Valley upplevde ovanliga regnstormar i början av oktober, vilket fick regn att stanna kvar i dalen. Det räckte för att få miljoner av frön att slå ut.

Frön väntar i jorden

Dessa frön ligger i jorden och väntar på att regnet ska komma. När den förra ”superblomningen” inträffade 2005 upptäcktes blommor som aldrig hade setts i dalen tidigare, vilket fick forskare att tro att fröna funnits i jorden i åratal.

Men det vackra varar inte för evigt. Om några veckor stiger temperaturerna och i juni återgår naturen till det vanliga i dödens dal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer