Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här ses laget ”Jove de Tarragona” falla medan de försöker färdigställa sitt mänskliga torn under den 28:e upplagan av tävlingen. Foto: Joan Mateu Parra/TT/AP

Nu bygger katalanerna mänskliga torn igen

Uppdaterad
Publicerad

Inför 11 000 åskådare tävlade 41 lag i att bygga det högsta och mest komplicerade tornet – av människor. Tävlingen är en del av katalansk kultur – den första hölls 1932 och sedan 1970 har den gått av stapeln vartannat år.

I år var det laget från Vilafranca som kammade hem prispotten på 16 000 euro, vilket motsvarar ungefär 176 000 svenska kronor. Tornen kallas för “castells” och byggs genom att deltagarna står på varandras axlar. Trots att sporten är riskfylld – under årets tävling behövde tretton deltagare uppsöka sjukhus – så hålls inte barn utanför tävlingen. Tvärtom går det inte att genomföra sporten utan de allra minsta:

Det går inte att spela fotboll utan målvakt på grund av reglerna, precis så är det här också, vi kan inte göra de mänskliga tornen utan två barn, säger Anna Jordana som är sportpsykolog och tränare för barntruppen för laget Ceballuts.

Skulle du våga delta i den katalanska sporten? Kolla in de mänskliga tornen i videon!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.