Francos kista bärs ut ur Valle de los Caídos av familjemedlemmar. Foto: MARISCAL/TT

Nu flyttas Francos kvarlevor i Spanien

Publicerad

Under torsdagen påbörjades arbetet med att flytta kvarlevorna av Spaniens forna diktator Francisco Franco, från mausoleet De fallnas dal till kyrkogården El Pardo där hans hustru ligger begraven. En flytt som skapat stora kontroverser i landet.

Det är den sittande socialistiska regeringen som har beordrat flytten av Francos kvarlevor från De fallnas dal, Valle de los Caídos på spanska, som länge varit ett monument tillägnat de soldater som dog under det spanska inbördeskriget. Tanken är nu att platsen i stället ska bli ett monument för fascismens offer.

”Uppgrävningen av Francos kvarlevor bör få oss att reflektera över vad det betyder för vårt lands image och för demokratin. Unga människor bör förstå att vi aldrig får bli utan demokrati igen”, säger Spaniens biträdande premiärminister Carmen Calvo i ett uttalande, enligt Reuters.

Kontroversiellt beslut

Beslutet att flytta kvarlevorna har kantats av kontroverser. Tanken var att flytten skulle ske redan i juni, men efter att Francos familj lämnat in protester stoppades flytten temporärt av Spaniens högsta domstol.

Enligt Francos äldsta barnbarn, Francisco Franco y Martínez-Bordiú, har kvarlevorna blivit ett politiskt slagträ i Spanien.

”Jag känner stor vrede eftersom de har använt något så fegt som att gräva upp ett lik, att de använder en kropp som propaganda och politisk reklam, för att vinna en handfull röster före ett val”, säger han enligt Reuters.

Majoriteten av spanjorerna tycks dock vara för flytten. Enligt en opinionsundersökning från El Mundo, som Reuters tagit del av, är 43 procent av Spaniens befolkningen för en flytt, medan 32,5 är emot.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mer Utrikes
Mer Nyheter