USA:s blivande Första dam, Melania Trump. Foto: TT

Nu hånas Melania Trump för sina nakenbilder

Uppdaterad
Publicerad
På sociala medier blir Melania Trump, USA:s nästa första dam, hånad och utmålad som olämplig för Vita Huset i jämförelse med sina företrädare, eftersom hon poserade på lättklädda bilder för över 20 år sedan.

Efter det amerikanska valet står det klart att Melania Trump blir USA:s nästa första dam. Men det har fått hatet att växa på sociala medier. En sökning på exempelvis Instagram visar näst in till uteslutet negativa bilder och kommentarer om Melania Trump.

Pekas ut som korkad

Hon pekas ut som korkad och som att hon endast var ute efter en man med pengar när hon gifte sig med Donald Trump.

De flesta använder sig dock av de lättklädda bilderna och nakenbilderna på Melania Trump från över 20 år tillbaka, som togs innan hon över huvudtaget hade något med presidentvalet att göra.

Vanligt förekommande

Melania Trump poserade bland annat naken för tidningen GQ Magazine år 2000.

– Tyvärr är den här typen av krafter, att man vill sänka henne med hjälp av sexet, väldigt vanligt förekommande, säger Katarina Wennstam, författare och journalist som bland annat skrivit boken ”Flickan och skammen”.

Får klä skott för sin man

Wennstam menar att Melania Trump får klä skott för de attacker som hennes man riktat mot olika kvinnor.

– Det är billigt, men jag är inte ett dugg förvånad. Jag skulle tro att de här attackerna mot Melania Trump kommer från de läger som högljutt protesterat mot Donald Trumps sexuella trakasserier. Men de ser inte att de gör en sorts verbal ”grab her by the pussy”, säger Katarina Wennstam, och syftar på Donald Trumps kommentar som avslöjades före valet.

Jämförs med andra

Nu jämförs hon med Michelle Obama, med kommentarer som ”Class vs Ass”. Trump jämförs också med övriga första damer, som visas i strikta dräkter, och betecknas som opassande och olämplig på grund av sina nakenbilder.

I en kommentar till en nakenbild står det ”Jag ser fram emot första damens planer för Amerikas barn”.

– Det är ju märkligt att det ligger henne i fatet att hon gjort något som inte skadat någon annan, medan hennes man skrutit om övergrepp och tagit sig hela vägen till Vita Huset, säger Katarina Wennstam.

Olika spelplaner

Det blir tydligt just i fallet med Melania Trump, menar Katarina Wennstam, att män och kvinnor spelar på olika spelplaner.

– En man kan prata om ”grab her by the pussy”, men en kvinna som varit naken på bild för många år sedan får det kastat i ansiktet när hon blir första dam. Eller en kvinna vars man var otrogen får det kastat i ansiktet och får höra att hon inte tillfredsställt honom nog.

Det är inte första gången som Melania Trump utsätts för så kallad ”slut-shaming”, alltså att stämplas som billig och slampig.

Tryckte upp nakenbilder

Under valkampanjen försökte en grupp rika Trumpmotståndare få mormoner i delstaten Utah att rösta på rivalen Ted Cruz, genom att trycka upp stora reklamskyltar med nakenbilder på Melania Trump.

”Möt Melania Trump, er nästa första dam. Eller så kan ni rösta på Ted Cruz”.

Och i somras tryckte New York Post hennes nakenbilder från 1995 på förstasidan med en skämtsam rubrik om hur en nakenmodell snart kan komma att sitta i det ovala rummet.

Trump studerade arkitektur och design på universitetet i Ljubljana i Slovenien, och pratar sex olika språk flytande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

USA:s nye president

Mer i ämnet