Kontot har avslutats och videoklippen har gjorts otillgängliga. Foto: Youtube

Nu har kontot stängts ner: ”Allvarliga brott mot YouTubes policy om våld”

Uppdaterad
Publicerad

Flera klipp tagna från Vilda västern-spelet Red dead redemption 2 som visar en suffragett misshandlades och dödas fick stor uppmärksamhet efter att de fått miljoner visningar på Youtube. På onsdagskvällen tog Youtube ned kontot som laddat upp videon, men efter hård kritik i sociala medier ändrade sig under torsdagen företaget plötsligt. Klippen är nu återigen uppe, men försedda med åldersgräns.

Kort efter att tv-spelet Red dead redemption 2 kommit ut i handeln laddades videon ”Beating up annoying feminist”, taget direkt från spelet, upp på Youtube.

Klippet, som visar en suffragett som slås ner på gatan av spelaren, blev en tittarsuccé med över en och en halv miljon visningar på ett par dagar. Det följdes snabbt av flera klipp där samma suffragett sköts och matades till grisar, kördes över av ett tåg, och kastades till krokodiler i ett träsk.

I en tidigare version av artikeln rapporterades det att kontot ”Shirrako” som lagt upp alla klippen, tagits ner, enligt videosajten ”på grund av upprepade eller allvarliga brott mot YouTubes policy om våld”.

Även de enskilda videoklippen var otillgängliga.

Youtube har ändrat sig

Youtube kritiserades för vad som sågs som godtycklig nedsläckning av Shirrakos konto, och på Twitter meddelade företagets Global head of gaming Ryan Watt att de ändrat sig, då de uppladdade filmerna inte längre påstods bryta mot videojättens regler.

Videoklippen är nu försedda med en åldersgräns i stället.

Foto: Youtube

– Du kan bokstavligt talat slita isär spelkaraktärerna i Mortal Kombat. Så varför är sådana videos tillåtna, samtidigt som man bannlyser mig? Det är helt obegripligt, säger Shirrako till sajten Motherboard, som respons till Youtubes svängade beslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.