Poliser håller vakt efter bombdådet som krävde många dödsoffer. Foto: TT

Samtliga i Muslimska brödraskapet riskerar fängelse

Uppdaterad
Publicerad

”Terrorstämplingen det allvarligaste slaget mot den islamistiska rörelsen på decennier”

Det egyptiska interimsstyret fortsätter nu att slå till mot Muslimska brödraskapet genom att formellt kalla gruppen för terrorister. Därmed blir hela organisationen som står bakom den avsatte president Mursi olaglig. Alla medlemmar som tillhör den eller som stödjer deras aktiviteter kan därmed behandlas som terrorister.

Rätt ta till våld

Att göra hela organisationen till en terrorgrupp är det allvarligaste slaget mot den islamistiska rörelsen på flera årtionden menar analytiker. Det innebär att hundratusentals medlemmar antingen måste lämna organisationen eller så kan de fängslas. Det kan också ge det miltärstödda sittande styret rätten att ta till våldsamma metoder för att stoppa rörelsens protester och aktiviteter. Beslut omfattar också hundratals olika välgörenhetsorganisationer som rörelsen driver.

Inga bevis

Beslutet trots att gruppen Ansar Bayt al-Magdis, som är baserad på Sinaihalvön, tagit sig skulden för attacken mot ett polishögkvarter i den egyptiska staden Mansura i tisdags, då 16 personer dödades och cirka 140 skadades. Det påverkade inte regeringen som återigen anklagar brödraskapet för att ligga bakom attacken. Några bevis för det påståendet har inte lagts fram.

Farlig väg

Terrorstämplingen är en seger för de hårdföra i regeringen som har drivit på för att utplåna Muslimska brödraskapet som en maktfaktor i Egypten ända sen militären i somras stödde en kupp där President Mursi störtades. Egypten som kämpat med flera politiska och ekonomiska kriser de senaste åren kan nu vara inne på en än farligare väg.

Khalil al-Anani, analytiker vid Mellanösterninstituet i Washington och som studerat brödraskapet säger officiellt föra upp rörelsen på terrorlistan innebär en vändpunkt och som göra att Egypten hamnar i en tillstånd som liknar ett inbördeskrig.

– Det här är en enorm missräkning av regeringen, säger han till New York Times.

Dras in på våldets bana

– Brödraskapet är en enorm social rörelse vars medlemmar kan hämnas eller slå tillbaka, fortsätter han. Med de många av de erfarna ledare redan satta i fängelse finns det inga kommunikationsvägar mellan dem och de yngre medlemmarna. Dessa kan i sin tur dras in på en våldets bana.

Muslimska brödraskapet säger att de tänker trotsa terrorstämplingen och fortsätta sina protester.

– Demonstrationerna kommer definitivt fortsätta, säger Ibrahim Munir en ledande medlem som lever i exil i London.

Fler attacker

I och med regeringens fokus på Muslimska brödraskapet finns det även en risk att den al-qaida inspirerade gruppen Ansar Bayt al-Magdis kan växa. Förutom att säga att det var de som låg bakom den dödliga attacken på polisstationen har de även på internetforum gått ut och hotat att genomföra flera liknande attacker. På forumen så uppmanar de egyptier att hålla sig undan från byggnader som kan kopplas till polis eller militär.

Förbjuden rörelse

Visa

Den islamistiska rörelsen som funnits i 85 år blev förbjudna av miltärstyret redan 1954 men registrerade en NGO, en icke-statlig organisation, under namnet Muslimska Brödraskapets förening som svar på att dess legala status ifrågasatts.

Brödraskapet har en politisk gren : Frihets- och rättvisespartiet som blev det överlägset största i valen 2011/2012.

I september fastställde en domstol i Kario att Brödraskapet, NGO:n liksom alla föreningar som antingen är komna ur den eller får ekonomiskt stöd från den är förbjudna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Oro i Egypten

Mer i ämnet