Kim Dotcom från Mega, Bram Cohen från Bittorrent och den isländske internetaktivisten Smári McCarthy jobbar alla på för att erbjuda världen säker e-post. Foto: Scanpix/Wikimedia Commons (montage).

Efter NSA – nu kommer ”säkra” e-posttjänster

Uppdaterad
Publicerad

I spåren efter NSA-skandalen tävlar nu flera alternativa internetaktörer med varandra om att hinna först med att lansera en avlyssningssäker eposttjänst.

Tidigare i veckan öppnade Bittorrent en betaversion av sin nya ”säkra” meddelandetjänst. Den är baserad på samma teknik som många använder för att ladda ner film, med vissa tillägg, däribland kryptering. Tjänsten är ännu i betaversion och man behöver begära en inbjudan för att få vara med och testa. Tjänsten är gratis och man kan skicka hur många meddelanden och chatta hur mycket man vill.

Island i blickfånget

På Island pågår ett projekt med samma motivation. Den kände internetaktivistien och parlamentsledamoten Smári McCarthy arbetar ihop med några kollegor med e-posttjänsten Mailpile som också den är utformad för att undgå övervakning. Mailpile har finansierats genom crowdfunding (bland annat med bitcoin) på Indiegogo och kommer i praktiken att vara fritt att använda för vem-som-helst.

Snowden och USA:s avlyssning

Kim Dotcom med på tåget

Även Kim Dotcom har sagt sig arbeta för fullt med en säker meddelandetjänst, som en del av fildelarsajten Mega. Dotcom är känd som den flamboyanta internetmiljonären som bland annat stått i skottgluggen för amerikanska myndigheter efter att hans fildelarsajt Megaupload stängts ner av FBI. Sedan dess har han alltså lanserat den krypterade ersättaren Mega.

Kim Dotcom har meddelat att även hans nya eposttjänst ska utgå ifrån Island, som anses ha en fördelaktig lagstiftning kring meddelarskydd.

NSA tvingade ner amerikansk e-posttjänst

Nyheterna kommer i spåren efter att bland annat den amerikanska meddelandetjänsten Lavabit tvingats stänga. Ägaren till Lavabit har förbjudits att tala om varför tjänsten stängts. Han är också förbjuden att tala vem som utövat påtryckningarna, men enligt en husrannsakan som Wired kommit över var det NSA som låg bakom nedstängningen, eftersom flera uppgifter visat att visselblåsaren Edward Snowden använde Lavabit som meddelandetjänst.

Under gårdagen framkom uppgifter om att NSA försökt tvinga Lavabits ägare att lämna ifrån sig kryptonycklarna till sajtens SLL-kryptering, enligt Wired. Uppenbarligen vägrade ägaren att göra detta och istället för att hamna i fängelse valde han att stänga av tjänsten. Han samlar just nu in medel för att kunna försvara sig och möjligen få igång sin e-posttjänst igen.

NSA har också lyckats stoppa webbtjänsten Silent Circles planer på ett säker e-posttjänst. Och tjänsten Hushmail, som tidigare marknadsförde sig som en ”säker” och hemlig e-posttjänst har i tysthet helt bytt fokus till att istället marknadsföra den annonsfria aspekten av tjänsten (läs: ”ja, vi är avlyssnade av NSA”). Dess tidigare vd, Jon Matonis, har också erkänt att tjänsten är långt ifrån avlyssningssäker.

Nästa steg: Gnunet och Meshnet

Men ytterligare ett stort antal projekt med samma mål pågår världen över. Nämnas kan Gnunet i Tyskland, som beskrivs som ett ”nytt internet” – utanför det nuvarande systemet – ett internet som inte kan styras och övervakas av regeringar.

Men kanske är begreppet Meshnet än mer intressant. Det kan liknas vid ett torrent-nätverk, ett peer-to-peer-nätverk där alla uppkopplade skickar vidare data till varandra.

Hårdvaran för att möjliggöra ett Meshnet finns redan runt om i världen i form av routrar och mobiltelefoner med inbyggd utrustning för trådlös kommunikation. Med rätt mjukvara skulle alla dessa apparater kunna ”vara internet” tillsammans – dessutom gratis.

Ett internet alla skapar tillsammans

Istället för att man betalar en internetleverantör som Telia för att komma åt internet så är alla medverkande noder i ett Meshnet. Dina grannar exempelvis, och folk som går förbi med sina mobiltelefoner i fickan. På sina platser kan man placera starkare sändare på servrar som hanterar mer data, för de som vill tillhandahålla mer bandbredd exempelvis. Sådana säljs redan av en organisation som heter Hyperboria. Till skillnad från dagens internet skulle då också all trafik skickas med kraftfull kryptering. På denna wiki finns en lista med sajter som bara är åtkomliga för Meshnet-användare.

Sammanfattningsvis kan man säga att Edward Snowdens NSA-avslöjanden har påskyndat processerna runt om i världen att skapa nya nätverk som myndigheter inte ska kunna stoppa eller övervaka. Eller så kan man vända på det och säga att NSA:s övervakningsiver har drivit fram ett nytt övervakningssäkert internet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Snowden och USA:s avlyssning

Mer i ämnet