Foto: Virginia Mayo/AP/TT

Nu möts EU och Astra Zeneca i rätten

Publicerad

På onsdagen inleds rättegången mot Astra Zeneca vid en domstol i Belgiens huvudstad Bryssel. Det är EU som stämt Astra Zeneca för kontraktsbrott och att inte ha levererat det antal vaccindoser som utlovats.

EU undrar bland annat hur Astra Zeneca använt de 224 miljoner euro, drygt 2 miljarder svenska kronor, som EU betalat till företaget för att bekosta tillverkningen av vaccinerna.

Europas eget vaccin 

Coronapandemin

Svensk-brittiska Astra Zenecas vaccin sågs länge som huvudvaccinet för Europa. Så har dock inte blivit fallet, av flera skäl. EU säger sig ha fått löften om en leverans av 300 miljoner doser mellan december 2020 och juni 2021.  Under första kvartalet 2021 levererades endast 30 miljoner doser istället för utlovade 120 miljoner enligt EU. Företaget säger sig inte kunna leverera mer än knappt hälften av de doser som utlovats till juni månad.

Bör betala böter 

EU anklagar Astra Zeneca för att ha vägrat använda sina två tillverkare i Storbritannien för leveranser till EU. Unionen menar att man betalat stora summor för att säkra tillverkning och för att bidra till en ökad leveranskapacitet. Om inte företaget lever upp till sina slutleveranser i mitten av Juni månad bör företaget betala böter, menar EU.

Under onsdagen ska Astra Zeneca höras i domstolen. Företaget har hela tiden tillbakavisat anklagelserna om kontraktsbrott och kallat anklagelserna för ”grundlösa”. Domstolen kommer att meddela dom inom några dagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet