• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Nu öppnar Melbourne efter fyra månader i stenhård karantän

Uppdaterad
Publicerad

Från och med onsdag kommer invånarna i Melbourne och delstaten Victoria kunna återgå till ett lite mer normalt liv. Efter att ha haft de hårdaste restriktionerna i Australien och en av de hårdaste i världen öppnar man nu upp efter 111 dagar i karantän.

– Nu är det dags att gratulera varje invånare för att ha behållit kursen, sa Daniel Andrews, premiärminister för delstaten Victoria, under en presskonferens.

I juli rapporterade delstaten över 700 bekräftade fall om dagen och myndigheterna tvingades ta till drastiska metoder för att stoppa smittspridningen. På måndagen rapporterades noll nya fall för första gången på nästan 20 veckor, till mångas stora glädje.

Men trots de positiva siffrorna är man fortsatt försiktig, och många restriktioner kommer bara stegvis att lyftas.

– Om vi gör för mycket för snabbt, så kommer vi vara där ingen av oss vill behöva vara. Att göra det här igen, säger Daniel Andrews.

Detta får invånarna i Melbourne nu göra:

Från den 28 oktober:

  • Människor får lämna sina hem utan begränsningar.
  • Alla butiker, restauranger och barer kommer öppna, med ett maxantal på 10 gäster.
  • Folksamlingar på upp till 10 personer tillåts.
  • Bröllop med 10 gäster och begravningar med 20 gäster blir tillåtna.

Från den 8 november:

  • Resebegränsningen på 25 kilometer kring Melbourne kommer tas bort.
  • Gym och träningsanläggningar kommer kunna öppna.
  • Större sällskap för restauranger och barer kommer tillåtas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.