• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

2008 gifte sig Del Martin och Phyllus Lyon och blev det första samkönade paret som gifte sig i Kalifornien sedan delstatens högsta domstol beslutade att tillåta samkönade äktenskap. Foto: TT

Nu ska amerikanska barn lära sig hbtq-historia

Uppdaterad
Publicerad

Kaliforniens skolbarn ska snart få lära sig om viktiga profiler och händelser i hbtq-rörelsens historia då det väntas bli en del av delstatens läroplan. I Sverige ingår hbtq-historia i läroplanen men praktiskt ligger det ofta i händerna på enskilda lärare. – Min bild är att skolorna gör egna val om hur det ska undervisas, säger Frank Berglund, RFSL ungdom.

Snart kommer historielektionerna i Kalifornien ta upp könsroller på 1800-talet och legaliserandet av samkönade äktenskap i USA. För efter många förseningar kommer hbtq-rörelsen få samma position som medborgarrättsrörelsen i Kaliforniens läroplan.

Redan 2012 förändrade den amerikanska delstaten Kalifornien lagen så att hbtq-personer och innefattas i de grupper vars historia ska berättas i grundskolan och ska förekomma i läromedel.

Lagen har dock stött på en del motstånd och det har dröjt för den att träda i kraft.

Fridolin: ”Det är jättebra”

Men på torsdagen väntas den nya läroplanen godkännas vilket innebär att nyckelpersoner inom hbtq-rörelsen ska få samma position som Rosa Parks och Martin Luther King jr har i Kaliforniens skolor.

– Jag tycker det är jättebra. Det är viktigt att göra historia relevant och nära och hbtq-rörelsens historia är ett exempel som verkligen gör historia levande i klassrummen, säger utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) till SVT Nyheter.

I Sverige förekommer hbtq-historia i läroplanen men enligt RFSL så missköts det ofta.

– Jag upplever att det inte är en del av svensk skola i dag, eventuellt då enskilda lärare som är eldsjälar tar upp det eller när eleverna själva kräver det, säger Frank Berglund, förbundsordförande RFSL ungdom.

Kritik mot lärarutbildningen

Berglund tror att skolorna rent praktiskt prioriterar andra frågor högre och menar att det finns flera problem, bland annat en för dålig kunskap hos lärare.

– Det talas inte tillräckligt om hbtq-frågor i lärarutbildningen. Ett annat problem kan vara att skolan tar in RFSL en halvdag och då ”checkar boxen” istället för att jobba tydligt och långsiktigt med ett likabehandlingsarbete.

Gustav Fridolin säger att man nu arbetar med hur det som står läroplanen faktiskt ska komma med i utbildningen i skolorna.

– Vi bygger upp ett kontinuerligt kompetensutvecklingsprogram där lärare kan lära av varandra och dela exempel om hur man kan ta upp de här frågorna.

Lärare har inväntat direktiv

I Kalifornien har lagen varit i kraft i över fyra år och flera skolor har redan arbetat in hbtq-historia i dess lektioner men många har lärare avvaktat klarare direktiv och läromedel eftersom den här typen av frågor kan uppfattas som väldigt kontroversiell.

– Om lärare inte känner stöd från utbildningsväsendet om de skulle få kritik från föräldrar, ”jag vill inte att du talar med mitt barn om det här”, så kan de bli tveksamma till att inkludera de här frågorna i utbildningen, säger Carolyn Laub från den amerikanska hbtq-gruppen ”Our family coalistion” till AP.

Fridolin: ”Har varit eftersatt”

Tjugo akademiker har nu tagit fram ett dokument där det tydligt framgår vad som ska ingå i läroböckerna och läroplanen men att svenska staten ska lägga ta fram läromedel som styr utbildningen på samma sätt som i USA är inte aktuellt.

– I Sverige är upp till rektorn och lärare att se till att allt som finns i läroplanen även finns i undervisningen. Det vi kan stödja med är kompetensutvecklingsprogram och att lärare kan dela arbetsmetoder med varandra något som varit eftersatt och som vi nu försöker åtgärda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.