Äggkastning och tumult vid statsministerförhör om minkkaos

Uppdaterad
Publicerad

Äggkastning, burop och tumultartade scener.

När Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) förhördes om det lagvidriga beslutet att massavliva landets miljontals minkar var det hätsk stämning utanför rättslokalen.

– Alla ansvarsfulla regeringar hade fattat samma beslut, säger statsministern.

Hög musik och burop möter den danska statsministern när hon kommer till rätten i Köpenham.

– Det var rätt beslut och nu går jag in och lämnar en förklaring, säger Mette Frederiksen (S) till journalisterna på väg in till torsdagens förhör med minkkommissionen.

Coronapandemin

Demonstranter använder visselpipor och trummor för att deras missnöje ska höras ända in i rättssalen. Några timmar in på förhöret sprider sig en hätsk stämning utanför lokalerna och det blir snart tumultartat.

Samtidigt som Frederiksen sitter i vittnesbåset omringas den bil hon hade färdats i. Folk spottar på bilen och en baklykta blir sönderslagen. Ägg kastas på en polisbil och demonstranter hamnar i fysiska konfrontationer med polisen, rapporterar tidningen BT.

Inte statsministerns ansvar

Förra hösten upptäcktes en muterad variant av coronaviruset, som spridit sig till människor, i vissa minkbesättningar.

– Vid den här tidpunkten är ju ingen vaccinerad och här står vi med en riskbedömning att mutationen kan minska vaccinens effekt. Tänk om det är Danmarks fel att vaccinerna inte kommer att fungera, säger Frederiksen om bakgrunden till beslutet.

Den 3 november i fjol fattades beslutet om att massavliva 15–17 miljoner minkar. Den 8 november kom avslöjandet att det saknades rättslig grund för att avliva även friska djur. Statsministern har hela tiden hävdat att det var först då hon fick reda på att beslutet var lagvidrigt.

Den linjen vidhåller hon under förhöret. Frederiksen pekar återigen ut livsmedelsministern Mogens Jensen (S) som ansvarig för beslutet, inte regeringen som kollektiv.

– Det är den enskilde ministern som fattar beslutet. Rent rättsligt kan inte utskottet fatta ett beslut, säger Mette Frederiksen.

Miljardkompensation

Massavlivningen beskrivs som en av de största politiska skandalerna i modern tid i Danmark och hittills är livsmedelsministern Mogens Jensen det enda politiska offret. Han avgick i mitten av november i fjol.

Beslutet tog i praktiken död på minknäringen, som var en av världens största. Minkuppfödarna är lovade motsvarande 25 miljarder svenska kronor i kompensation och regeringen har bett om ursäkt för hanteringen av frågan.

Minkkommissionen ska lämna slutrapport senast i april nästa år.

Minkskandalen i Danmark – detta har hänt:

Det första coronafallet på en dansk minkfarm upptäcktes i juni förra året och smitta hade senare under året konstaterats på hundratals gårdar.

En mutation av coronaviruset hittades bland smittade minkar under hösten 2020. Den muterade varianten hade även spridits till människor, något som potentiellt skulle kunna ge allvarliga konsekvenser för den covidvaccinering som då väntade, enligt smittskyddsorganet Statens serum institut.

Detta ledde till att den danska S-regeringen den 4 november förra året meddelade att man fattat beslut om att landets alla minkar – såväl smittade som friska – skulle avlivas. Totalt rör det sig om 15–17 miljoner djur.

Den 8 november avslöjade tidningen Berlingske att det saknades laglig grund att avliva de friska minkarna.

Den 7 november ska livsmedelsministern Mogens Jensen (S) ha fått reda på att beslutet var lagvidrigt, men först den 10 november fick landets minkuppfödare denna information.

Den 18 november avgick Mogens Jensen (S), som även var minister för jämställdhet, fiske och nordiskt samarbete.

En rapport har visat att departement och myndigheter tidigare än så känt till att beslutet saknade laglig grund. Det ska även ha nämnts i en bilaga inför ett möte med regeringens koordinationsutskott sent på kvällen den 3 november i fjol. Det var då själva beslutet om massavlivning fattades.

Den 25 november förra året bad statsminister Mette Frederiksen (S) om ursäkt för regeringens hantering av minkfrågan.

I våras tillsattes en minkkommission av folketinget med syfte att bringa klarhet i fallet. Över en miljon dokument och mejl har samlats in och under hösten har kommissionen genomfört förhör med över 50 personer, bland annat har en rad S-ministrar och den tidigare livsmedelsministern.

Torsdagen den 9 december förhörs statsminister Mette Frederiksen. Fler personer ska förhöras under december och januari.

Kommissionen ska lämna sin slutrapport i april nästa år. Ingen dom kommer avkunnas. Det är upp till folketinget att fatta beslut om vad som sedan ska ske.

I januari i år beslutades att landets minkuppfödare ska få kompensation som beräknas uppgå till motsvarande 25 miljarder svenska kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet