Donald Trump. Foto: TT

Nu ställs Trump mot väggen

Bengt Norborg, utrikesreporter

Bengt Norborg

utrikesreporter

ANALYS · Donald Trumps första presskonferens sedan i somras kommer säkerligen att handla om eventuella intressekonflikter han riskerar att hamna i när han svurit presidenteden. Detta i första hand med tanke på Trumps många affärsprojekt över hela världen och hans i mångas ögon kontroversiella val av ministerkandidater och medarbetare som ska ingå i den närmaste maktkretsen.

Men den tillträdande presidenten kommer också att få frågor om obekräftade uppgifter från en före detta brittisk agent att ryska säkerhetskällor har komprometterande material om Donald Trump efter flera besök i Moskva genom åren.

Uppgifterna, som ännu inte styrkts, cirkulerade redan i höstas och ansågs så allvarliga att amerikanska säkerhetstjänster har informerat president Obama, tillträdande president Trump och utvalda kongressledare i hopp om att hinna före eventuella läckor.

Kontroversiell information

Det handlar om kontroversiell information av både politisk och personlig karaktär som skulle kunna utnyttjas som hållhake på Donald Trump och skada USA. Uppgifterna beskriver en sex-video med prostituerade i Moskva 2013 och att Trump kände till och understödde de påstådda ryska försöken att påverka utgången i det amerikanska presidentvalet till Trumps fördel.

Servrarna som hackades och emailen som läcktes, för att skada clinton-kampanjen, skulle bytas mot att Trump inte la sig i den ryska interventionen i Ukraina.

Kallar uppgifterna ”falska”

Donald Trump och hans stab har dementerat uppgifterna på Twitter och kallat nyheterna för ”falska” och för en ”politisk häxjakt”.  Ifrån Moskva kommer också förnekanden, en talesman för president Putin säger att Kreml inte har någon komprometterande rapport om Donald Trump och att uppgifterna är ren ”fantasi”.

Den brittiske ex-agenten anses av amerikansk underrättelsetjänst som en sedan tidigare pålitlig källa. Han ska dock ha fått informationen från ryska källor och sedan i sin tur vidarebefordrat materialet till en lobbyfirma i Washington som betalats av anhängare till Demokraterna.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa skeenden”.