Försvarsminister Jim Mattis har kallats den sista vuxna i ovala rummet, skriver SVT:s utrikeskommentator Erika Bjerström. Foto: Eric Vidal

Analys: Nu har den sista vuxna personen lämnat Ovala rummet

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

De som vinner på Mattis avhopp är diktaturerna Ryssland, Kina och Nordkorea, de länder som Trump närmat sig på bekostnad av sina band till forna allierade. Den sista vuxna personen har lämnat Ovala Rummet. Den mest skrämmande frågan nu är; vem står mellan Donald Trump och avfyrningsknappen för kärnvapen? Svaret är – ingen.

Erika Bjerström

Klimatkorrespondent

Förre utrikesministern Rex Tillerson och försvarsminister James Mattis, före detta general, har kallats för de vuxna i rummet, de som fått träda in när Trump förolämpat sina forna allierade som Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

De har försäkrat att USA står fast vid sina kärnvärden som de transatlantiska banden till Europa, att presidenten inte menar exakt vad han twittrar. När president Trump plötsligt undrade varför man har kärnvapen om man inte är beredd att använda dem, fanns de där för att förklara, tona ner, undvika en säkerhetsmässig katastrof.

Lugna presidentens utspel

Enligt Bob Woodwards bok inifrån Vita Huset ska James Mattis ha sagt att Trumps insikter i utrikespolitik är att jämställas med en elvaårings. Mattis dementerade senare detta. Både Tillerson och Mattis har i kraft av sina forna roller som global företagsledare och general i amerikanska försvaret erfarenhet av internationella relationer och diplomati, och anses ha kunnat lugna presidentens utspel.

Nu är båda borta, tillsammans med två nationella säkerhetsrådgivare, en inrikesminister, två stabschefer- listan är lång över de som Trump avskedat eller som hoppat av under de knappt två år han suttit som president.

När James Mattis tillträdde gjorde han klart för president Trump att han såg på USA:s allierade som en oupplöslig del av USA:s styrka och trovärdighet i världen. Han gjorde också klart att han inte trodde på tortyr som förhörsmetod, utan att en öl och en cigarett på sikt var ett bättre sätt att förhöra människor.

Detta fick Trump att backa från sitt beslut att införa skendränkning som förhörsmetod. James Mattis är en av USA:s mest erfarna militärer, han har bland annat lett insatsstyrkor i Afghanistan och Irak.

Som president har Donald Trump också haft en något mindre hetsig retorik när det gäller utrikespolitik, jämfört med sina utfall mot allierade under presidentvalskampanjen. Också detta har varit James Mattis förtjänst. Men till slut räckte inte ens hans fyra stjärnor och 40 års erfarenhet för att övertyga Donald Trump. 

Svek mot allierade

Trumps beslut att hastigt dra tillbaka sina styrkor från Syrien var det som fick James Mattis att lämna in sin avskedsansökan. Han delar inte president Trumps bedömning att IS är besegrat. Han anser också att beslutet är ett oförlåtligt svek mot USA:s allierade och partners som tillsammans försökt att besegra IS och därmed de fasor de utsatt lokalbefolkningen för.

”USA är en omistlig del av den fria världen men vi kan inte upprätthålla den rollen effektivt om vi inte har starka allierade som vi visar respekt för”. Beslutet är vida kritiserat för att det ger IS utrymme att förnya sin krigföring och anspråk på ett kalifat. Det ger också Iran och Ryssland större spelutrymme, tillsammans med Syriens diktator Bashar al-Assad. Rysslands president Putin har mycket riktigt välkomnat USA:s beslut att lämna Syrien. ”Donald har rätt, jag håller med”, sa Putin på en presskonferens i går.

Också Trumps besked att han överväger att halvera USA:s närvaro i Afghanistan där USA just nu har 14 000 militärer, bidrog till Mattis beslut att lämna Vita Huset.

Panikartade reaktioner

James Mattis varnar i starka ordalag även för Ryssland och Kina, två länder vars ledare Donald Trump närmat sig som president ”Vi måste vara otvetydligt resoluta i vår relation till länder vars strategiska intressen i ökande takt strider mot våra.

Det är tydligt att till exempel Kina och Ryssland vill forma världen utifrån sin auktoritära modell genom att skaffa sig bestämmanderätt över andra länders ekonomiska, diplomatiska och säkerhetsmässiga beslut, på bekostnad av våra och våra allierades intressen”.

James Mattis och Donald Trump har dock varit ense i en för USA viktig fråga, att Natoallierade måste börja betala mer av sin del för gemensamt försvar.

Beskedet om James Mattis avhopp har utlöst nära nog panikartade reaktioner i USA. Både demokrater och republikaner varnar för kaos och oförutsägbara utspel. Beskedet att dra sig tillbaka från Syrien, som visserligen var ett av Trumps vallöften, har Trump fattat i strid med sina närmaste rådgivare och sina republikanska partikamrater. Även utrikesminister Pompeo avrådde. Men beslutet är helt i linje med Trumps ”America First” politik. Han vill inte lägga skattemedel på att bidra till internationell stabilitet och har också sagt att han gärna skulle dra tillbaka amerikanska styrkor på Koreahalvön.

Omger sig med ja-sägare

Med ett USA som isolerar sig och drar sig tillbaka från världsscenen är det fritt fram för Ryssland och Kina som båda har växande stormaktsambitioner. Ryssland med sin annektering av Krimhalvön och Kina med sina globala expansionsplaner med nya handelsvägar och anspråk i Sydkinesiska sjön.

Med Mattis avhopp finns ingen kvar i Trumps närmaste krets som offentligt yttrat en annan åsikt än Donald Trump. Han omger sig nu med ja-sägare. Donald Trump har också antytt att han skulle vilja utnämna sin svärson Jared Kushner till ny stabschef i Vita Huset, en tjänst som just nu står tom. En sådan form av chockerande nepotism skulle få marken att ytterliga bränna under Trumps fötter.

Nu är det upp till republikanerna att försöka tygla Donald Trump. ”Jag är särskilt bekymrad över att Mattis avgår på grund av stor oenighet med presidenten i de här och andra nyckelfrågor om USA:s globala ledarskap”, säger senatens majoritetsledare, republikanen Mitch McConnell, i ett uttalande.

Tecken på växande kritik bland hans partikamrater finns redan, då senaten nyligen vägrade att anslå mer pengar till USA:s militära insatser i Jemen. Men den största frågan är – med Mattis exit, vem står mellan Donald Trump och avfyrningsknappen för kärnvapenrobotar? Svaret just nu är- ingen.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.