Expolisen Chauvin får 22,5 års fängelse för George Floyds död

Uppdaterad
Publicerad

”Jag kan inte andas”.

George Floyds sista ord i livet har spritts över hela världen och hans död ledde till enorma protester.

Polismannen Derek Chauvin hade sitt knä mot Floyds hals i över nio minuter. Nu döms han till 22,5 års fängelse.

– Många verkar tycka att det här är en lämplig dom, säger SVT:s utsände reporter Fouad Youcefi

Domaren Peter Cahill var tydlig med påpeka att domen inte är baserad på den allmänna opinionen, känsla eller sympati.

– Samtidigt vill jag erkänna den djupa smärta som de inblandade familjerna känner, särskilt Floyds familj, sa han.

Joe Biden: Verkar lämpligt

Åklagaren yrkade på ett högre straff: 30 års fängelse. Strax efter att domen meddelades kom Ben Crump, Floyd-familjens advokat, med ett uttalande:

– Den här historiska domen tar Floyds familj och vårt land ett steg närmare läkning, genom att få ett avslut och ett ansvarsutkrävande, säger han enligt CNN.

USA:s president Joe Biden konstaterar att han inte känner till alla detaljer i rättsfallet, men säger att domen ”verkar rimlig”.

Fälldes i april

Expolisen fälldes i slutet av april på alla de tre dråpliknande åtalspunkter (på engelska second-degree murder, third-degree murder och second-degree manslaughter) som han anklagats för. För den allvarligaste åtalspunkten riskerade han 40 års fängelse.

På fredagskvällen fastställdes straffet: 22,5 års fängelse. Derek Chauvin förbjuds också att bära eller äga vapen för resten av sitt liv.

Floyds familj i rätten: ”Älskar och saknar honom”

Flera av George Floyds familjemedlemmar fanns i rättssalen i Minneapolis. Hans sjuåriga dotter berättade i en en video om hur hennes pappa brukade hjälpa henne att borsta tänderna, och att hon saknar och älskar honom.

Terrence Floyd, bror till George Floyd, riktade sig direkt till Derek Chauvin:

– Vad tänkte du när du hade ditt knä mot min brors hals? När du visste att han inte längre utgjorde ett hot. Varför reste du dig inte?

Chauvin vände sig till Floyds familj

På plats fanns också Derek Chauvins mamma Carolyn Pawlenty. Hon sa att hennes son är en god och osjälvisk person som vigt sitt liv åt polisyrket.

– Jag har alltid stöttat honom fullt ut och kommer alltid göra det. Ett långt fängelsestraff kommer inte att göra honom gott. När ni straffar min son straffar ni mig också, sa hon.

I ett kort anförande vände sig också Derek Chauvin till Floyds familj och sa att han beklagar deras förlust. Han sa också att det kommer att komma ”annan intressant information” som han hoppas ske ge familjen sinnesro.

Se hela sändningen där straffet mot Derek Chauvin meddelades.

Fakta: Så dog George Floyd

På kvällen den 25 maj 2020 greps den 46-årige George Floyd av polis i Minneapolis i Minnesota sedan en butiksanställd anklagat honom för att försöka köpa cigaretter med en förfalskad 20-dollarsedel.

Floyd försågs med handfängsel men när poliserna försökte få in honom i bilen gjorde han motstånd, vilket slutade med att han hamnade på marken med ansiktet ner i gatan.

Förbipasserande filmade när polisen Derek Chauvin hade sitt knä på Floyds huvud och hals i omkring 9 minuter. I videoklippet kan man höra hur Floyd över 20 gånger säger att han inte kan andas innan hans kropp blir slapp.

Floyd förklarades död på sjukhus kort därpå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.