Både miljö-, ekonomi- och säkerhetsfrågor ska avgöras på folkkongressen. Foto: Ng Han Guan/AP/TT

Analys: Nu väntas svaret på hur Kina ska bli klimatneutralt

Publicerad
Analys ·

Nu samlas drygt 5 000 delegater från hela Kina i det som kallas årtiondets viktigast möte i landet. Nu ska svaret komma på hur Xi Jinpings löfte om ett klimatneutralt Kina till 2060 ska uppnås. Världen kommer även följa hur Hongkongs framtid blir och om vi kommer få se ett ”Kina först” när det gäller handel.

Ulrika Bergsten

Europakorrespondent

President Xi Jinpings löfte i FN i höstas om ett koldioxidneutralt Kina till 2060 har fått stor uppmärksamhet. Anledning är att kinesisk kolkraft är så stor att klimatkrisen inte kan lösas utan krafttag från just Kina. När Folkkongressen klubbar sin femårsplan är detaljer om hur klimatpolitiken ska utformas därför något som omvärlden ser fram emot.

Planen ska dessutom presentera vägen ut ur pandemiskuggan som råder i världsekonomin. Kina har signalerat att landet går mot en mer inåtvänd period med satsningar på att utveckla egen teknologi inom områden där man släpar efter och är beroende av utlandet. 

Andra frågor på agendan

Handelstvisten med USA och kontroverserna kring telekomföretaget Huawei har medfört restriktioner för amerikanska företagsexporter av tekniska komponenter till den kinesiska marknaden. Detta gör att satsningar på att ta fram egna datorkomponenter, som till exempel halvledare, lär presenteras. Detta antas bli en säkerhetspolitiskt del i en bredare reform för att ställa om ekonomin till vad som kallas en ”dubbel cirkulationsekonomi”. Grundidén är att kineserna ska konsumera mer inhemska produkter och importen begränsas till sådant man inte själv kan framställa.

På mötet lär det också klubbas lagar som reglerar känsliga frågor som det framtida styret av Hongkong. De senaste veckorna har flera detaljer framkommit som antyder en strategi att helt utradera den politiska oppositionen. Ledande profiler i den Kinakritiska demokratirörelsen har gripits och flera av dem ställts inför rätta anklagade för att ha brutit mot Hongkongs nyligen införda säkerhetslagar.

”Flera viktiga vägval”

Folkkongressen är Kinas högsta lagstiftande organ där allt från miljö och klimat till försvarsfrågor och familjepolitik avhandlas under årliga sessioner. Bedömare har kallat årets Folkkongress decenniets viktigaste politiska möte i Kina.

Drygt 5 000 delegater från hela Kina kommer till Folkkongressen, många med egna förslag på hur Kina ska utvecklas. Flera viktiga vägval förestår och i sommar firar det kinesiska kommunistpartiet 100 år. President Xi Jinping hyllas redan som en av historiens starkaste ledare vid sidan av nationens fader Mao Zedong. Jubileumsåret är ett då han säkert vill permanenta den uppfattningen.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.