Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Techjättarnas ohämmade tillväxt är förbi. Foto: SVT

Nu vill politikerna ta makten över techjättarna

Publicerad

Tiden då de stora techjättarna kunde växa ohämmat är förbi. Allt fler politiker och myndigheter i världen vill reglera dem så att de inte sätter konkurrensen ur spel. Förebilden är den lagstiftning som är på gång att bli verklighet i EU.

– Det är inte rättvis tillgång till marknaden. Är man ett bolag på väg upp så ska framgången bero på om man har en bra idé, inte på andra gigantiska bolag som kan avgöra vem som ska få bli framgångsrik, säger Margrethe Vestager, EU:s kommissionär för konkurrens.

Andra delar av världen inspireras nu av EU. I USA:s kongress finns stöd över partigränserna att förhindra att bolag som Amazon ger fördel till sina egna produkter framför andras varor som säljs på deras sajt. En viktig del i DMA, Digital Markets Act som EU-parlamentet nu är överens om.

– Det är inte bara amerikanerna som tänker som oss, det händer också i Australien, Japan, Sydkorea och Kanada, säger Vestager.

Det andra benet i lagpaketet riktar in sig på sociala medier. DSA, Digital Services Act, reglerar vilka skyldigheter stora plattformar har att ta bort olagligt innehåll och vilka rättigheter användare har gällande borttagna inlägg eller avstängda konton. DSA ger också myndigheter större rätt att granska techbolagens algoritmer.

En krishanteringsmekanism skrevs in i sista stund efter Rysslands invasion, en luddigt formulerad paragraf om att stora plattformar ska ”vidta åtgärder för att grundläggande rättigheter respekteras”. I praktiken har det bland annat inneburit att EU uppmanat techbolagen att plocka bort RT och Sputnik från sina plattformar.

Google: ”Tänker vara kvar så länge som möjligt”

Det hörsammades direkt av de stora plattformarna.

– Det var mest en implementering av den policy vi redan hade, svarar Kent Walker, chefsjurist på Google och ansvarig för policyfrågor på högsta nivå i moderbolaget Alphabet.

Facebook och Google har kastats ut ur Ryssland men Googles tjänster finns ännu tilllgängliga och Youtube är populärt i landet.

– Vårt jobb är att se till så att Youtube kan erbjuda så varierade källor som möjligt, och vi tänker vara kvar online där så länge som vi kan, säger Walker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.