Puasi Ippak från Sanikiluaq i den arktiska delen av Kanada testar den nya appen. Via den kan inuiterna samla och dela kunskap om isförhållanden. Foto: Arctic Eider Society

Ny app hjälper inuiter på smältande isar

Publicerad

En ny app kan förbättra livet för ursprungsbefolkningen i den arktiska regionen i norra Kanada. Nu kan inuiterna samla och dela kunskap för att bättre klara nya klimatförhållanden och faror som de smältande isarna för med sig.

Appen kallas Siku efter inuiternas ord för havsis. Tekniken har utvecklats av organisationen Arctic Eider Society i Sanikiluaq i det arktiska Kanada, tillsammans med jägare i regionen.

I den arktiska regionen i norra Kanada har studier visat att isarna smälter i snabbare takt än i andra delar av världen. Foto: Arctic Eider Society

– Vi kopierar bara det som våra föräldrar gjorde, men på ett modernare sätt, säger Lucassie Arragutainaq från Nanavuts jägarförbund, enligt kanadensiska medier.

I Sanikiluaq har den nya appen utvecklats för att samla mer kunskap om issmältningen i regionen. Foto: SVT Design

Kanadensiska studier har visat att isarna smälter i snabbare takt i den arktiska regionen i Kanada än i andra delar av världen. Solens reflektioner på snö och is anses spela en viktig roll. Ett behov av mer forskning och ett ökande antal olyckor på grund av oväntade och farliga förhållanden tydliggjorde behovet av bättre kunskap om isarna.

Det ledde till utveckling av den nya appen där viktig information kan samlas och delas av de människor som själva är närmast berörda.

Kom till efter önskan från äldre

Förutom rapportering av väderförhållanden kan användarna även kunna lagra andra uppgifter som beståndet av vilt. Jägarna kan dela observationer av val, säl och isbjörn för bättre chanser till lyckad jakt.

För att få en större bild av isens rörelser kompletteras jägarnas uppgifter från marken med satellitbilder och statistik.

– Projektet kom till efter en önskan bland äldre i inuitbefolkningen att dela sin muntliga historia med nya generationer, säger Joel Heath, chef för Arctic Eider Society, enligt The Guardian. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.