Ny bok: Trump spelade bara tuff mot Putin

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trump spelade bara hård mot Vladimir Putin. Det framkommer i en ny bok, som också avslöjar hur Putin försökte få Trump ur balans genom att hosta och snörvla.

– Det är allmänt känt att Trump har bacillfobi, säger USA-kännaren Andreas Utterström.

Böckerna som skildrar Donald Trumps tid i Vita huset kommer på rullande band.

Före detta säkerhetsrådgivaren John Bolton och advokaten Michael Cohen har båda skrivit av sig, och nu bjuder presidentens tidigare pressekreterare Stephanie Grisham in bakom kulisserna.

I boken ”I’ll Take Your Questions Now” avslöjar hon spektakulära detaljer om bland annat Trumps relation till Rysslands president Vladimir Putin.

– Grisham berättar att Trump sagt till Putin att han kommer att vara tuff när kamerorna är i närheten, men att de sedan ska prata ordentligt när ingen är där, säger Andreas Utterström, USA-kännare och kommunikationskonsult, i SVT:s Morgonstudion.

Urspårad frukost

Den tidigare pressekreteraren påstår dessutom att Putin använde sig av olika knep för att störa USA:s tidigare president. Han ska både ha tagit med sig en väldigt snygg tolk till deras möte och snörvlat framför Trump, som själv har berätta om sin bacillskräck.

Grisham skriver också att Frankrikes president Emmanuel Macron är en fjant enligt Trump, och att en frukost mellan honom och Storbritanniens premiärminister Boris Johnson spårade ur.

– Det slutar med att de pratar om hur farliga kängurur är därför att Johnson berättar att Australien är det land som har flest farliga djur i världen, säger Utterström.

Melania vägrade lugna demonstranter

Stephanie Grisham jobbade som pressekreterare åt presidenten mellan juli 2019 och april 2020 – dock utan att ta en enda fråga – och blev därefter ansvarig för Melania Trumps kansli och presstjänst.

Efter stormningen av Kapitolium ska Grisham ha frågat om Melania ville twittra att ”alla amerikaner har rätt att protestera fredligt” – men inte hänge sig till laglöshet och våld. Svaret kom en minut senare: ”Nej”.

– Melania var upptagen med en fotografering med en ny matta som hon hade köpt. Det var mer intressant för henne, enligt Grisham.

Kan man lita på det Grisham skriver?

– Jag litar mer på henne nu än när hon var avlönad presstalesperson. Men det är klart, hon skriver själv i sitt förord att efter att Trump hade förlorat valet så var det ingen i familjen som längre hörde av sig, trots att hon varit lojal. Så hon har ett horn i sidan till dem, säger Utterström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.