Den nye statsministern Juha Sipilä, tillsammans med Sannfinländarnas ledare Timo Soini, som blir utrikes- och Europaminister, och Alexander Stubb, som blir finansminister. Foto: TT

Ny finländsk regering tar form

Uppdaterad
Publicerad

Det populistiska och euroskeptiska Sannfinländarna kommer att sitta på tunga ministerposter i Finlands nya regering. Partiledaren Timo Soini får ansvar för utrikes- och Europapolitiken.

Dessutom får partiet posterna som försvarsminister, justitieminister och social- och hälsovårdsminister. Sammanlagt består regeringen av 14 ministrar. Valvinnaren Centerpartiet tillsätter sex av dem, de två koalitionspartierna fyra vardera.

Bistra tider

Bistra tider väntar finländarna. Centerledaren Juha Sipiläs koalitionsregering har föresatt sig att genomdriva ett åtstramningsprogram på 10 miljarder euro. Ett stort ansvar för det faller på avgående statsministern, konservativa Samlingspartiets ledare Alexander Stubb, som blir finansminister. Målet är att landets skuldsättning ska minska senast 2019.

Enligt Stubb blir det nedskärningar på 4 miljarder euro fram till 2019, till det kommer åtgärder som ska stärka statskassan. Han räknar också med ett tillväxtpaket på 1,6 miljarder euro.

Smärtsamma beslut

Den blivande statsministern Sipilä säger att smärtsamma ekonomiska beslut kommer att drabba alla finländare.

-Inför uppgiften måste jag ödmjukt erkänna att jag har känt mig liten. Jag tror att vi har fått till stånd en plan som Finland klarar sig med, sade han på en presskonferens.

Det blir indexfrysningar och höjda serviceavgifter. Regeringen aviserar också nedskärningar på skolområdet och barnomsorgen, där gruppstorlekarna ska öka.

Den hoppas fortfarande på ett samhällsfördrag med arbetsmarknadsparterna, för att slippa neddragningar på 1,5 miljarder euro. Lockbetet är en sänkning av inkomstskatten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.