USA:s president Donald Trump (till vänster) har fått stundtals mycket hård kritik av Arizona-senatorn och ordföranden i försvarsutskottet, John McCain (till höger). Foto: TT

Ny hård kritik från McCain: Oreda med Trump i Vita huset

Publicerad

Den republikanske senatorn John McCain kallar situationen i Vita huset, med Donald Trump som president, för en ”oreda”. Det går tvärtemot de lugnande budskap som den amerikanska delegationen fört fram på den årliga säkerhetskonferensen i München, Tyskland.

Sent på fredagskvällen, svensk tid, kom uttalandet från Arizonasenatorn som bekräftar den spricka som finns mellan olika delar av det republikanska partiet i USA. 

– Presidenten gör uttalanden och motsäger sig själv. Så vi har lärt oss att titta på vad presidenten gör, inte vad han säger, sade McCain, känd som Trump-kritiker, i talet.

Läs mer: Rysslandskris skakar om republikaner

John McCain är ordförande för senatens försvarsutskott i USA, och talade vid säkerhetskonferensen i tyska München under fredagen. I sitt tal ska han, enligt nyhetsbyrån Reuters, aldrig ha nämnt den amerikanske presidenten vid namn.

Däremot passade han på att prata om de ”universella värden” som han menar har skapat en allians mellan Europa och USA, och som varit mer eller mindre intakt i sju decennier. Dessa värden håller man nu på att frångå, menar McCain.

Nato-positiv försvarsminister

Trump har återkommande, inte minst under presidentvalskampanjen förra året, ifrågasatt vilka värden som försvarsalliansen Nato vilar på. Bland annat har Trump kallat Nato för en föråldrad organisation. Men väl på presidentposten det varit mer Nato-positiva tongångar från Trump-administrationen.

Vid säkerhetsmötet i München sade USA:s försvarsminister James Mattis att Trump ”till fullo slutit upp i stödet till Nato”. Samtidigt har Mattis varit en av de hårdaste Putin-kritikerna i hela Trump-administrationen.

Efter att ha samtalat med sina Nato-allierade, i Bryssel under torsdagen, framförde försvarsministern att något militärt samarbete med Moskva inte på något sätt är aktuellt i nuläget.

Läs mer: Mike Pence försöker lugna Europa

Planer på Putin-möte

Donald Trump har dock inte gjort någon hemlighet av att han imponeras sin ryske presidentkollega. Tydligast blev det kanske i december förra året i en intervju till tv-kanalen MSNBC.

– Jag anser att han är en stark ledare, han är en mäktig ledare, sade Trump då.

I slutet av januari hade Trump efter ett telefonsamtal med Putin börjat prata planer på ett första presidentmöte.

Läs mer: Trump ska träffa Putin

Hela situationen kring USA och dess förhållningssätt kring utrikespolitiken i allmänhet, och relationen till Ryssland i synnerhet, är något som dess allierade i västvärlden följer med stor spänning. Detta formulerades kort och krasst av Österrikes utrikesminister, Sebastian Kurz, under säkerhetsmötet:

– Det är mycket osäkerhet, sade han och fortsatte:

– Det stora ämnet i München är att se på USA och vilken utveckling man kan förvänta sig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

USA:s nye president

Mer i ämnet