Ny kontakt med misstänkta kidnappare

Uppdaterad
Publicerad

Polisen bekräftar att de har haft ny kontakt med kidnapparna som misstänks ha fört bort den norska miljardärfun Anne-Elisabeth Falkevik Hagen.

Ett meddelande ska ha tagits emot av polisen och familjen Hagens advokat men som inte innehöll ett livstecken.

– Det är oroväckande att det att det inte kommit livsbevis, säger förundersökningsledaren Tommy Brøske vid en pressträff.

Enligt polisen har nya kontakter förts med gärningspersonerna på vad som ska vara en krypterad plattform. Det meddelar förundersökningsledaren och polisinspektör Tommy Brøske under en presskonferensen på måndagen.

– Efter presskonferensen den 24 januari har det kommit ett nytt budskap. Budskapet är riktat till familjen och skickat både till advokaten och polisen, säger Tommy Brøske.

Det meddelande som inkommit till polisen och familjens advokat har således gjorts via en annan form av kommunikationsväg än vid tidigare kontakter, uppger polisen.

– Den nya plattformen är ett bättre alternativ än den tidigare plattformen och i enlighet vad advokat Svein Holden uttryckt önskan för, säger Brøske.

Inget livstecken oroar polisen

Men vad för typ av kommunikationsplattform som är tagen i bruk kan polisen inte lämna några närmare detaljer kring, mer än att den ska vara bättre lämpat för kommunikation. Polisen vill heller inte kommentera när de blev kontaktade och vad för information som fanns i meddelandet.

– Vi kan inte gå ut och bekräfta hur meddelandet togs emot eller vilken tidspunkt, eller vad det innehöll, säger Tommy Brøske.

Polisen tror att det är samma personer som fört bort Anne-Elisabeth Hagen och som har skickat meddelandet vilket inte innehöll något levnads tecken något polisen kräver för att inleda en förhandling.

– Det är oroväckande att det inte kommit bevis på att hon lever, säger förundersökningsledaren Brøske.

– Vi menar och tror att det är samma avsändare.

68-åriga Anne-Elisabeth Hagen, som är hustru till miljardären Tom Hagen, har varit försvunnen sedan den 31 oktober. Sista säkra livstecknet ska ha varit ett telefonsamtal mellan Anne-Elisabeth och en familjemedlem samma dag hon försvann.

Polisen antar att 68-åringen fördes bort från sitt hem i Fjellhamar i Lørenskog utanför Oslo.

Kräver lösen i kryptovaluta

Enligt polisen har det mottagits både hot och krav på lösensumma på motsvarande 90 miljoner norska kronor i en form av kryptovaluta från vad som antas vara kidnappare.

Familjen till Anne-Elisabeth Hagen har tidigare låtit meddela att man inte avser att betala ut några pengar innan man har fått se ett livstecken från henne.

Det har även gjorts fynd i sjön Langvannet som ligger nära miljardärparets bostad.

Den förra kontakten med vad som tros vara kidnapparna togs den 16 januari, vilket meddelades på en presskonferens den 24 januari, rapporterar NRK.

Advokaten vill byta samtalsvägar

Familjens juridiska ombud och advokat Svein Holden uttryckt då en önskan om att upprätta en dialog med en motpart via en annan sorts plattfrom än tidigare. Exakt vilken typ av plattform har inte förmedlats.

– Den plattformen vi har mottagit budskap via är svår att kommunicera genom. Den är inte anpassad till att motta bekräftelse på att hon lever. Telefon, e-post, möten och film är bättre alternativ, sade familjens advokat då till pressen.

Familjen följer polisens råd

Senare på måndagskvällen uttalade sig Svein Holden att familjens huvudprioritet är att få hem Anne-Elisabeth.

– Familjen anser att det är bra, att de som hävdar, att de har Anne-Elisabeth har kontaktat oss på ett annat och bättre sätt än tidigare. Det negativa är att det är tal om en envägskommunikation utan möjligheter att svara direkt på, säger familjens advokat.

Holden meddelar att familjen avser att följa polisens uppmaning att inte ingå förhandling med kidnapparna utan att de först har fått ett konkret bevis på att hon lever.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.