Förbundskansler Angela Merkel har fått ännu en kris att hantera. Foto: AP Markus Schreiber

Ny kris för Angela Merkels sköra koalition

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Ännu en kris har seglat upp för Angela Merkels bräckliga tyska koalitionsregering. Partierna är splittrade och Merkel och hennes inrikesminister är återigen på kollisionskurs. Men efter bara ett halvår vid makten vill Merkel inte riskera ett nyval.

Ingrid Thörnqvist

Utrikesredaktör

Den här gången handlar krisen om ett uttalande av Hans-Georg Maassen, chef för den inre säkerheten i den tyska underrättelsetjänsten. Efter de främlingsfientliga och våldsamma protesterna i Chemnitz nyligen ifrågasatte han innehållet i en video. Han ansåg att den inte bevisade att någon hetsjakt på utlänningar förekommit.

Merkel fördömde hetsjakt

Därmed blandade han sig i den infekterade migrationsfrågan och gick dessutom mot förbundskanslerns syn på saken. Merkel hade betecknat händelserna som hetsjakt och kraftfullt fördömt våldet. Maassen har inte velat backa från sin ståndpunkt.

Hans-Georg Maassen är chef för den tyska säkerhetstjänsten och har hamnat blåsväder för ett uttalande om främlingsfientliga protester den tyska staden Chemnitz. Foto: AP/Michael Sohn

Men Merkels kontroversielle inrikesminister, Horst Seehofer, har tagit Maassen i försvar och gett honom fortsatt förtroende. Den socialdemokratiska regeringspartnern kräver hans avgång.

Högernationalister kritiska

Det högernationalistiska partiet AFD har högljutt hävdat att alla som kritiserar Merkels ”rättsvidriga” invandringspolitik blir hårt angripna av de etablerade partierna.

Vill inte ha nyval

Återigen har en knivig situation uppstått för den luttrade kanslern. Nu gäller det att hitta en väg ut ur krisen för att inte sätta regeringen på spel och riskera ett nyval, efter bara ett halvår vid makten.

Viktigt val i Bayern

Inrikesminister Horst Seehofer tillhör CDU:s bayerska systerparti CSU och inom kort hålls delstatsval i det mäktiga Bayern. CSU:s siffror pekar nedåt mot historiskt låga nivåer. Seehofer och CSU har försökt att hejda raset med en hårdare attityd i migrationsfrågan och har därför hamnat i konfrontation med både Merkel och de socialdemokratiska ministrarna.

Undviker regeringskris

Angela Merkel kommer inte att kunna sparka den egensinnige Seehofer före delstatsvalet. Inte heller Socialdemokraterna, SPD, vill ha en regeringskris. SPD fortsätter att tappa väljare i de flesta mätningar. SPD ligger jämsides med AFD i Bayern, på 11 procent av väljarstödet.

Tänkbar lösning

Ett scenario är att toppchefen Hans-Georg Maassen förflyttas till en mindre utsatt post, även om det innebär att Merkel kör över sin inrikesminister.

Efter 13 år vid makten har förbundskanslern en omvittnad förmåga att hitta lösningar på kriser.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.