Foto: TT

Ny kris undergräver Merkels ställning

Publicerad

Den tyska förbundskanslern Angela Merkel tycks allt mer förlora kontrollen över sina medarbetare och närmaste partivänner. Senast är det hennes inrikesminister som utan att höra henne radikalt har försökt skärpa Tysklands asylpolitik – en fantastisk historia.

Det handlar om ett beslut av Tysklands inrikesminister som undergräver hennes auktoritet i regeringen och i partiet.

Det var Angela Merkel som tidigare i höst visade sig generös och lät flyktingar som satt fast i Ungern utan vidare komma vidare till Tyskland.

Begränsa flyktingströmmen

Hennes kritiker menar att det satte igång den väldiga flyktingströmmen in i länder som Sverige, Tyskland och Österrike.

Ju fler flyktingar som kom in i Tyskland desto oftare hörs kritik från Merkels egna led mot hennes politik. Kraven går ut på att begränsa flyktingströmmen.

Merkels svar var att krigsflyktingar skulle få komma in medan man skulle avvisa dem som flydde undan fattigdom.

Men i fredags överraskades kristdemokraten Merkel och hennes regeringskansli av den tyske kristdemokratiske inrikesministern Thomas de Maizière som berättade att han ensam – utan att kontakta Merkel – hade skärpt reglerna även för flyende syrier.

En enskild minister hade på egen hand plötsligt ändrat bestämmelserna för något som i den politiska debatten närmast betraktas som något heligt – asyl!

Visste inget

Hans  beslut gick ut på att inte bevilja formell asyl utan bara en kortare uppehållsrätt på ett år. Dessutom skulle möjligheten till familjesammanföring stoppas.

Åtminstone den första delen av beslutet strider mot Merkels tidigare uttalanden. En av hennes närmaste män, flyktingsamordnaren Peter Altmaier har erkänt att han inget visste om de Maizières beslut.

Han blev uppringd av en arg socialdemokratisk partiordförande, vice förbundskanslern Sigmar Gabriel som berättade om de Maizières beslut. Socialdemokraterna (SPD) protesterade kraftigt och ansåg att detta stred mot både beslut i regeringen och mot flyktingkonventionen.

Och resultatet av protesterna blev att inrikesministern tog tillbaka sitt beslut.

Driver sin egen linje

Det är inte första gången inrikesministern går emot förbundskanslern. Han har tidigare i förtäckta ordalag kritiserat hennes beslut tidigare i höstas att utan formella regler släppa in flyktingar från Ungern.

de Maizière fråntogs – av Merkel – en del av sina befogenheter att samordna flyktingpolitiken därför att han inte ansågs klara av uppgiften.

Men han har fortsatt att driva sin egen linje. Och på måndagen kom det överraskande beskedet genom regeringstalesmannen Steffen Seibert att förbundskanslern ”självfallet” hade förtroende för sin inrikesminister – fast han på nytt gått sina egna vägar.

Och medan många funderar på Merkels ställning inom sitt parti och inom sin regering är det allt fler i den kristdemokratiska partieliten som går på de Maizères linje.

Kan inte gälla som förr

Där finns till exempel ett så tungt namn som finansministern Wolfgang Schäuble. Där finns också flera ledamöter av kristdemokraternas (CDU) partistyrelse. Också den bayerske ledaren i CDU:s systerparti CSU stödjer de Maizères förslag.

CDU:s vice ordförande Julia Klöckner, säger mot bakgrunden att de flesta ankommande flyktingar är män:

– Den som kan räkna – och det kan tydligen inte SPD – måste förstå att med de aktuella flyktingsiffrorna kan reglerna om familjesammanföring inte gälla som förr.

Så sent som i torsdags bilades en annan konflikt inom den den tyska koalitionen mellan CDU/CSU och SPD. Det handlade om hur man skulle registrera flyktingar.

Nu orsakar flyktingkrisen ännu en kris – både inom de båda kristdemokratiska partierna och inom koalitionsregeringen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer