Foto: TT

Nytt sprängdåd i New Jersey

Uppdaterad
Publicerad

Flera sprängladdningar har hittats i en ryggsäck nära en tågstation i Elizabeth, New Jersey. När polisens bombrobot försökte desarmera bomberna small det. Under dagen har FBI har genomfört en husrannsakan i en lägenhet där den misstänkte gärningsmannen Ahmad Khan Rahami bott.

Ryggsäcken hittades i en soptunna av två män ungefär 90 meter från en välbesökt pub vid 21:30-tiden på söndagskvällen, lokal tid. När de såg rör och kablar släppte de omedelbart väskan och kontaktade polisen, skriver NBC News. Polisen evakuerade området och kallade dit bombtekniker, skriver New York Times.

Strax före klockan ett på natten, lokal tid, exploderade ryggsäcken i samband med att en bombrobot försökte desarmera sprängladdningarna.

FBI bekräftar att ryggsäcken innehöll flera sprängladdningar skriver TT. Enligt ABC News ska det ha varit totalt fem stycken.

Enligt borgmästaren i Elizabeth, Chris Bollwage, detonerade minst en av dem vid smällen.

– Det här var en sprängladdning som innehöll upp till fem sprängämnen. Baserat på det höga ljudet tror jag att människor skulle ha kunnat bli allvarligt skadade eller sårade om de hade varit i närheten, säger borgmästare Chris Bollwage till NBC News.

Husrannsakan i Elisabeth

Strax efter lunchtid, svensk tid, genomförde FBI en husrannsakan i Elizabeth.

– De kommer att vara där de närmaste timmarna och gå igenom den här platsen för att leta efter möjliga bevis, om det är kopplat till den här händelsen eller till händelsen i Chelsea, säger Chris Bollwage till CNN.

Enligt ABC News har adressen koppling till en person med samma namn som Ahmad Khan Rahami, som jagas av polis misstänkt för att ligga bakom dåden både i New York och New Jersey. AP skriver att Ahmad Khan Rahami har bott i lägenheten som ligger ovanför en snabbmatsrestaurang.

Fem sprängämnen

Dean Fage blev vittne till explosionen.

– Människor skrek, en kvinna ropade ”Vad i helvete var det?”. Jag kände det i bröstet. Jag trodde att de tog bomber och detonerade dem någon annanstans när de hittade dem, säger han till New York Times.

FBI har kopplats in i utredningen. Under tiden som polisen undersöker platsen har tågtrafiken till och från Elizabeth ställts in.

De två män som hittade ryggsäcken misstänks inte vara inblandade i något brott.

– Vi tror att de gjorde rätt sak, säger Chris Bollwage till NBC News.

Tre tidigare dåd

Explosionen i New Jersey var den andra på kort tid. På lördagen detonerade en bomb i Seaside Park. Dessutom inträffade en explosion på Manhattan, där 29 personer skadades. Lite senare hittades en sprängladdning några kvarter bort på Manhattan.

På söndagskvällen, lokal tid, stoppade FBI en bil på en motorväg i Brooklyn. Alla i bilen förhörs nu av polis med anledning av sprängdådet på Manhattan. Men ingen har delgivits misstanke om brott, skriver CBS News.

Skärpt bevakning

Guvernören har kallat in 1.000 poliser och soldater i nationalgardet, för att förstärka bevakningen i New York. Enligt New Yorks borgmästare Bill de Blasio kommer polisnärvaron att vara större än någonsin.

Säkerheten i staden har redan skärpts inför det pågående flyktingtoppmötet i FN:s generalförsamling. På tisdagen hålls ytterligare ett toppmöte om flyktingkrisen, då statsminister Stefan Löfven bland annat ska träffa USA:s president Barack Obama. Även utrikesminister Margot Wallström, biståndsminister Isabella Lövin, migrationsminister Morgan Johansson, folkhälsominister Gabriel Wikström och kronprinsessan Victoria är på plats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Explosion i New York

Mer i ämnet