Ny oljeutvinningsmetod väcker rädsla

Uppdaterad
Publicerad

En man vrider på vattenkranen i sitt kök och håller en cigarettändare bredvid. En låga flammar upp. Det är en av de starkaste scenerna i dokumentärfilmen Gasland, som handlar om det nya sättet att utvinna olja och gas i USA – fracking.

-Jag  åkte västerut och hittade människor som kunde tända eld på sitt vatten. Många, många familjer började inse att ”oj, mitt vatten har blivit svart, mitt vatten bubblar, något luktar konstigt, mina barn blir sjuka”, säger Josh Fox.

Han har vållat stor uppståndelse med sin dokumentärfilm om den nya tekniken för utvinning av gas och olja som många tror kan orsaka svåra hälso- och miljöproblem.

Fracking är en förkortning av hydraulisk frakturering, där man slår sönder bergarter och pressar fram gas eller olja.

Borrtorn mitt i samhällen
Under den välmående Dallasförorten Southlake ligger en stor gasfyndighet. På bara några år har borrtorn dykt upp mitt bland bostadshus och skolor. För att få upp gasen pumpar man ner stora mängder vatten, sand och kemikalier djupt ner i jorden under stort tryck. Runt borrhålet pyser ånga ut.

-Det är rätt farligt. Jag ser många skador och jag har sett en person kastas iväg en lång bit och en person dö när det blåste ut gas, säger Taylor Hinkle, som arbetar med gasutvinning.

-Vi tar alla risker varje dag, när vi kör till jobbet till exempel, men det finns risker man måste ta och risker man inte måste ta. För mig finns det inget vettigt med att placera en tung industriell process precis intill någon människas hem, säger Gordon Aalund, som bor i Southlake.

”Inga pengar kan övertyga mig”
Diane Harris och hennes familj är också oroliga.

-Jag tänker inte sätta en prislapp på min familjs hälsa, säkerhet och välbefinnande. Det finns inte så mycket pengar att det skulle kunna övertyga mig om att vi ska ha detta i vår närmaste omgivning, säger Diane Harris.

Det kanske är hälsovådligt – men det är oerhört lönsamt. Taylor Hinkle är bara en av många som tjänar på den nya boomen.

-Det går att tjäna mycket pengar. Det blir en livsstil. När man väl bestämt sig för att göra det har man inget annat val än att fortsätta, för man känner inte till något annat. När jag var yngre sade jag att det skulle aldrig hända mig, men när man väl fått smak på pengar är det vanebildande, säger Taylor Hinkle.

Ingen vet i dag vilka effekter fracking kommer att ha på miljön, men farhågorna är stora.

David Miller på American Petroleum Institute (API) säger att API rekommenderar industrin att använda vissa utvinningsmetoder för att försäkra sig om att de arbetar säkert, miljömässigt riktigt och med hänsyn till grannar och markägare.

Fara för grundvattnet
Men Josh Fox är skeptisk:

-En sak är att man sprutar in kemikalier. En annan är att man skapar en förbindelse mellan de lager som ligger mellan zoner som är giftiga för grundvattnet, mycket långt nere under markytan där det finns bland annat gas, olja, bensen, toluen, etylbensen... Det man gör är att man förbinder dessa lager som naturen separerade från grundvattnet för miljoner år sedan, säger Josh Fox.

Frackingtekniken uppfanns av Haliburton – ett bolag som senare drevs av Dick Cheney innan han blev George W Bushs vicepreisdent.

I bilarnas förlovade land har höga oljepriser skapat stor nervositet och rädslan för att oljan snart tar slut har drivit på jakten på vad man kallar okonventionell eller svårtillgänglig olja.

Används i 34 stater
Det är oljesand i Kanada, olja i djupa vatten utanför Brasiliens kust, fyndigheter i Arktis och oljeskiffer och skiffergas i bergslager på flera håll i USA. Med ny teknik visar det sig finnas enorma resurser av både olja och gas. Fracking har revolutionerat energiproduktionen i USA. Den används nu i 34 stater.

Det krisdrabbade North Dakota har förvandlats från ödebygd till centrum för en oljeboom utan like. Människor dras till oljefälten – det är rena guldrushen.

-Jag tjänar väldigt bra. Jag har nu fem lastbilar med släp, alla är betalda. Det finns veckor när jag kan tjäna mer än 50.000 dollar på en lastbil. Ju hårdare man arbetar desto mer tjänar man, säger Mike Keane.

-Det finns mer olja än vi kan få upp just nu och det här kommer att pågå under en lång tid, säger Gene Veeder.

Det lilla samhället Watford City är översvämmat av oljearbetare. Mat och sängplats i en barack kostar 1.000 kr natten, men ingen klagar. Men alla i North Dakota är inte lyckliga över utvecklingen.

Bäcken blev förstörd
Det bubblar i vattendraget hos Jacki Schilke sedan man börjat med fracking på en granntomt.

-När jag köpte den här fastigheten för över sex år sedan kunde vi dricka vattnet ur bäcken. Det var så klart, säger hon.

Nu skulle hon inte drömma om att dricka det, inte ens gå i det.

-Det fanns en bäverdamm längre ner förr, men bävrarna har alla flyttat därifrån, säger hon.

Jackie Schilke skyller på oljeutvinningen sedan fem av hennses kor, två hundar och ett antal hönor dött. Hennes egen hälsa har också försämrats.

-Jag fick en diagnos att jag hade exponerats för kolväten och jag har en massa problem som är relaterade till det. När man bor långt ut i vildmarken borde man inte ha sådana problem. Jag borde andas den renaste luften som finns.

Oljeindustrin erkänner att allt inte är perfekt men menar att säkerheten förbättras hela tiden

-De är här för för att våldta det här landet, tjäna så mycket pengar de någonsin kan och sedan dra iväg. De kunde inte bry sig mindre.

Har gett oberoende
Fracking misstänks ligga bakom en rad hälsoproblem men de enorma mängder olja och gas som den nya tekniken kan få fram har gett USA något man länge eftertraktat: oljeoberoende. Bara oljefyndigheterna i North Dakota har gjort att USA gått från att vara importör till exportör av olja.

Källa: Journeyman/Meet the Frackers

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer