De offentliga avrättningarna verka avskräckande för vissa beteenden, och äger rum vid flodbanker, marknader och skolgårdar. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Ny rapport: Offentliga avrättningar på skolgårdar i Nordkorea

Uppdaterad
Publicerad

Fruktansvärda vittnesmål inifrån Nordkorea når nu omvärlden. Enligt en ny rapport avrättar regimen människor offentligt på skolgårdar, torg och vid flodbanker. Brotten som begåtts: stöld av ris, majs eller koppartråd.

Nordkorea avrättar människor offentligt för stöld av ris, majs eller koppartråd. Distribution av sydkoreansk media eller prostitution bestraffas också med döden inför befolkningens ögon.

LÄS MER: Tuffare sanktioner väntar Nordkorea

De fruktansvärda uppgifterna kommer från organisationen Transitional Justice Working Groups (TJWG), nya rapport. Uppgifterna baseras sig på 375 intervjuer med nordkoreanska avhoppare som genomförts de senaste två åren, rapporterar Reuters.

Verka avskräckande

De offentliga avrättningarna ska enligt rapporten verka avskräckande för vissa beteenden och drabba de med ”dålig” familjebakgrund, och äger rum vid flodbanker, marknader och skolgårdar. I de flesta fall så använder regimen skjutning som avrättningsmetod men vittnen i rapporten berättar också om att tjuvarna misshandlas till döds.

– Vissa brott anses inte vara värda att slösa kulor på, säger personen i rapporten.

LÄS MER: Se SVT:s unika bilder inifrån Nordkorea

Organisationen TJWG består av människorättsaktivister och forskare och leds av Lee Younghwan, som verkat för mänskliga rättigheter i Nordkorea. Organisationen sponsras av amerikanska myndigheter och har som syfte att dokumentera brott mot mänskliga rättigheter i Nordkorea, så som mord och massbegravningar som inte uppdagats.

Nekar till anklagelserna

Nordkorea slår ifrån sig alla anklagelser om brott mot de mänskliga rättigheterna och riktar sin misstro mot USA.

LÄS MER: USA: Kan stoppa Nordkorea med militära medel om vi måste

Men 2014 slog FN fast att Nordkorea begått omfattande brott mot de mänskliga rättigheterna. Övergreppen beskrevs då som att ”sakna motstycke i den nutida världen”, och FN redogjorde för stora fängelseläger, systematisk tortyr, svält och avrättningar jämförbara med nazisternas grymheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer