Portugals president Anibal Cavaco Silva. Foto: Scanpix

Krisen över i Portugal – ny regering vald

Publicerad

Sent på tisdagskvällen presenterades Portugals nya regering. Därmed är den tre veckor långa regeringskrisen över.

SVT:s reporter Christoffer Wendick befinner sig i Lissabon, där den nya regeringen kommer att sväras in i eftermiddag.

–  Det är samma två partier som har bildat regering tidigare, Kristdemokraterna och Socialdemokraterna.  Men det är en rejäl ommöblering i kabinettet, på grund av ett stort bråk som har skakat landet i tre veckor, säger han.

Bråket har handlat om hur hårt landet ska spara för att leva upp till de lånelöften som långivarna EU och IMF har ställt upp. Nästan var femte portugis är nu arbetslös enligt de officiella siffrorna och regeringens svångremspolitik anses ha bidragit till att arbetslösheten stiger.

Samma väg som Grekland

Nu befarar många portugiser att landet är på väg att gå samma väg som Grekland, med fortsatt stigande arbetslöshet och höjda skatter.

– De här signalerna från folket har fångats upp av det lilla partiet Kristdemokraterna. De tycker inte att man bör gå lika hårt fram som det stora partiet Socialdemokraterna.

Konflikten har väckt oro bland långivarna, sgäer Christoffer Wendick.

– Man trodde att Portugal var ett politiskt stabilt land. Det fanns en majoritet och en regering som ville samma sak och som strävade mot att betala av sina lån till 2014.  Men det här har väckt en osäkerhet. Banker och analytiker tittar nu på Portugal och säger att landet inte kommer att klara sig utan nya lån och det finns de som tror att det även kommer att bli aktuellt med skuldnedskrivningar.

Fortsatta splittringar

Även om partierna vill signalera en nystart tror ekonmiprofessor José Tavares att fortsatta spänningar är att vänta.

– Man vill alltid ge sitt stöd men ändå signalera att man skulle föredra en mjukare politik. Det kommer att fortsätta. Men vi hoppas att det inte leder till en splittring igen, säger han till SVT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer