Ny regering på gång i Mali

Uppdaterad
Publicerad

Diango Cissoko, som utsågs till ny premiärminister i Mali sedan militären avsatt hans föregångare, har börjat bilda en ny regering. Att ta kontroll över landets norra delar, och driva ut de militanta islamister som har ockuperat dem, kommer att få högsta prioritet, meddelade Cissoko.

Afrikanska unionen (AU) liksom FN, EU och USA har fördömt det sätt som den tidigare premiärministern Cheick Modibo Diarra avsattes på i tisdags. Militären måste lyda under landets civila styre, hette det i ett uttalande från AU.

Omvärlden hoppas dock att den nye premiärministern ska bana väg för den enighet som krävs för en utländsk militär intervention i de norra delarna av Mali. EU:s utrikeschef Catherine Ashton kallade Cissoko en begåvad förhandlare med god kunskap om Malis politiska scen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Statskupp i Mali

Mer i ämnet