Falcon 9-raketen före uppskjutning under söndagen. Foto: TT

Ny satellituppskjutning av Falcon 9

Uppdaterad
Publicerad

Rymdföretaget SpaceX har placerat ytterligare tio kommunikationssatelliter för företaget Iridiums räkning i omloppsbana, med hjälp av en Falcon 9-raket.

Uppskjutningen från flygbasen Vandenberg i Kalifornien, USA, följde tidplanen. Efter mindre än åtta minuter återvände raketens första steg som planerat till en plattform i Stilla havet.

SpaceX har med framgång landat flera raketer både på land och på vatten. Tanken är att de dyra raketstegen ska återanvändas för att sänka kostnaderna.

LÄS MER: Explosioner vid testuppskjutning av raket

Drivs av IT-miljardär

Det var den andra uppsättningen Iridium-satelliter som SpaceX har skickat upp. Tio stycken skickades upp i januari. Totalt ska 75 stycken skjutas upp.

SpaceX leds av IT-entreprenören Elon Musk, miljardären bakom företag som Tesla och Paypal. Hans mål är att kunna skicka en expedition till Mars.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.