Nya dödsoffer i östra Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Bara timmarna innan Eurovision-finalen skulle inledas i Kiev skördade inbördeskriget nya dödsoffer i östra Ukraina. Fyra civilpersoner dödades när en granat träffade ett bostadshus i Avdiivka, strax norr om de proryska separatisternas självutnämnda huvudstad Donetsk. Med anledning av händelsen ställer Ukrainas president Porosjenko in ett planerat besök vid Eurovisions-finalen i Kiev.

Den av Kiev utnämnde chefen för regionen Donetsk anklagade på Facebook ”de ryska ockupationsstyrkorna” för att ha utfört attacken.

Inräknat de nya dödsoffren, tre kvinnor och en man, har 14 människor mist livet i konflikten hittills i maj. Ukraina anklagar Ryssland för att ligga bakom den tre år långa konflikten som totalt har krävt över 10 000 liv. Moskva nekar till anklagelserna.

Krimkonflikten

Det har gjorts många försök att sätta stopp för striderna, men båda parter har upprepade gånger brutit mot fredsavtalet Minsk 2 som godkändes 2015.

Presidenten avstår ESC

Ukrainas president Petro Porosjenko avstår från att komma till Eurovisionsfinalen i huvudstaden Kiev efter att fyra civila dödats i landets östra del, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

”Jag hade planerat att närvara på tävlingens final tillsammans med (min fru) Marina”, skriver han på sin Facebooksida.

”Men på grund av beskjutningen i Avdiivka och dödandet av fredliga civila har jag beslutat att ställa in min närvaro på Eurovisionfinalen idag”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet