– Vi fortsätter att läsa om företag som skär ner på sin personalstyrka, och det är företag som inte omedelbart påverkades av covid-19, säger Steve Blitz, chefsekonom vid TS Lombard i New York. Foto: Cristobal Herrera/EPA/TT

Nya dystra arbetslöshetssiffror i USA

Uppdaterad
Publicerad

2,4 miljoner amerikaner har anmält att man blivit av med jobbet den senaste veckan. Det går i linje med de prognoser flera experter satt upp i USA. Den dystra trenden har hållit i sig nio veckor i rad där totalt drygt 38 miljoner människor förlorat jobbet till följd av coronapandemin i landet.

Den veckovisa statistiken över nyanmälda arbetslösa är inte bara den mest aktuella temperaturmätaren på hur USA:s ekonomi mår – den ger också en fingervisning om hur snabbt företag återanställer personal när restriktioner nu lättas på i landet.

Nu rapporterar AP och flera amerikanska medier att den senaste veckan har 2,4 miljoner amerikaner anmält sig som arbetslösa. Vilket innebär att totalt 38,6 miljoner har blivit av med jobbet i USA de senaste nio veckorna, då USA började att införa restriktioner till följd av coronapandemin.

-Inga av staterna hade system som kunde bearbeta de stora mängderna ansökningar som kom samtidigt, så det finns en eftersläpning, säger Steve Blitz, chefsekonom vid TS Lombard i New York.

Värsta sedan deprissionen

Samtidigt väntas en andra våg av uppsägningar.

-Vi fortsätter att läsa om företag som skär ner på sin personalstyrka, och det är företag som inte omedelbart påverkades av covid-19, säger han.

Den amerikanska kongressens budgetkontor har satt en prognos i veckan där man ser att den amerikanska ekonomin krymper med 38 procent under årets andra kvartal.

En bred nedstängning av samhället i mitten på mars för att minska smittspridningen resulterade i den värsta jobbkrisen i USA sedan depressionen. När de nya siffrorna nu presenteras är analytikernas förväntningar att ytterligare 2,4 miljoner personer har anmält sig som arbetslösa under förra veckan. Stämmer det så är den totala siffran 38,9 miljoner sedan 21 mars.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer