Nya EU-sanktioner mot Ryssland

Publicerad

EU sjösätter ett nytt sanktionspaket mot Ryssland på grund av kriget i Ukraina, trots ryska hot om hämnd och finländsk tveksamhet in i det sista.

Även om EU-ländernas ambassadörer redan i fredags kväll sades vara eniga om åtgärderna blev själva beslutsfattandet inte så enkelt som tänkt på måndagen. Först efter ett extrainsatt möte på kvällen kom besked om att allt var klart.

Finland var landet som dröjde längst med att acceptera de nya åtgärderna.

– Vi tycker att tidtabellen för dem (sanktionerna) är utmanande eftersom förhandlingarna mellan Ukraina och Ryssland har gått framåt. Jag är mycket oroad över de indirekta effekterna och eventuella motsanktioner, sade statsminister Alexander Stubb efteråt enligt FNB.

Hot om flygstopp

Ryssland har bland annat hotat med att landet kan komma att svara på sanktionerna genom att stoppa västerländska flygbolag från att flyga över ryskt luftrum.

Exakt hur EU:s sanktioner ser ut offentliggörs inte förrän de publiceras i EU:s officiella tidning, någon gång under tisdagen. Enligt uppgifter finns oljebolag som Rosneft och Transneft med på listan över företag som inte tillåts låna eller på annat vis skaffa kapital i EU. Även gasmonopolet Gazproms oljedel kommer att drabbas, även om gassektorn tills vidare står utanför.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krimkonflikten

Mer i ämnet