FN skickade tidigare hem tre burundiska militärobservatörer som har arbetat i Centralafrikanska republiken. De kommer att åtalas för brott mot mänskliga rättigheter.

Nya FN-åtgärder mot övergrepp

Uppdaterad
Publicerad

FN:s säkerhetsråd har antagit en resolution som säger att hela fredsbevarande styrkor ska skickas hem om det finns bevis för att soldaterna begått sexuella övergrepp. – Vi vill försäkra oss om att de blå hjälmar vi skickar som era beskyddare inte blir förövare, säger USA:s FN-ambassadör Samantha Power.

Det är första gången som rådet har godkänt åtgärder med anledning av det ökade antalet anklagelser mot de fredsbevarande styrkor som ska skydda civila i konflikter.

En färsk FN-rapport visade att majoriteten av anklagelserna gäller personal i de fredsbevarande styrkorna från 21 olika länder, de flesta afrikanska. 30 personer anklagas för sexuella övergrepp eller utnyttjande.

Skickades hem

FN skickade tidigare hem tre burundiska militärobservatörer som har arbetat i Centralafrikanska republiken. De kommer att åtalas för brott mot mänskliga rättigheter.

Den fredsbevarande styrkan Minusca i just Centralafrikanska republiken anklagas för mängder av sexuella övergrepp på kvinnor och barn. FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon har avskedat chefen för den 10.000 man stora styrkan men anklagelserna om övergrepp har fortsatt.

Tar det på allvar

Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet, anser att FN-chefen Ban Ki-Moon tar misstankarna om sexuella övergrepp på allvar.

– FN måste självt agera inom ramen för varje fredsfrämjande insats och kräva att medlemsländerna utan dröjsmål utreder, åtalar och straffar förövare, sade Gabelic i ett pressmeddelande.

Amerikanskan Jane Holl Lute har fått i uppdrag att ta itu med anklagelserna för FN:s räkning.

Svensk stängdes av

I april 2015 stängdes svenske FN-tjänstemannen Anders Kompass av efter att ha gett franska myndigheter uppgifter ur en rapport om hur soldater systematiskt förgripit sig på barn i Centralafrikanska republiken.

Efter att Kompass visat rapporten för sin chef, FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, så anklagade chefen Anders Kompass för tjänstefel.

– Jag reagerade med chock, jag kunde inte tro att det var sant, sade Anders Kompass när han medverkade i Gomorron Sverige.

Efter två olika utredningar, en intern och en extern, så är nu Kompass helt rentvådd.

I juli 2014 nåddes Anders Kompass, chef på FN:s kommission för mänskliga rättigheter i Genève, av en rapport om sexuella övergrepp som begåtts av FN-soldater i Centralafrikanska republiken.

Franska soldater pekades ut och Kompass lämnade över rapporten till den franska delegationen i Genève.

Kompass anklagades av FN för att ha missbrukat sin tjänsteställning och stängdes av. Tre olika utredningar har friat honom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

FN-visselblåsare slog larm om övergrepp

Mer i ämnet