Nya förbudet i Rom: Att sitta på Spanska trappan kan ge böter

Uppdaterad
Publicerad

Från en lugn vilopaus i solen till det skärande ljudet av en visselpipa. Den som planerar ett besök till Spanska trappan i Rom gör bäst i att gå eller stå på de världsberömda trappstegen. Att sitta på dem har blivit förbjudet enligt en ny lag som trädde i kraft i juli – och kan ge tusentals kronor i böter.

”Vackrare, tryggare och mer välkomnande”. Det var ledorden från Roms borgmästare Virginia Raggi när den italienska huvudstaden i november förra året införde nya lagar – i hopp om att skapa ordning i det offentliga rummet. Bland annat är det nu förbjudet att dricka alkohol i glasbehållare utomhus efter klockan 22, att ta ett svalkande dopp i Roms fontäner eller att tjäna pengar på att klä ut sig till en historisk ”gladiator” och ta selfies med glada besökare.

Från 250 euro i böter

Sedan tidigare har det inte varit tillåtet att äta matsäck i Spanska trappan, Italiens världsberömda landmärke som byggdes på 1720-talet. Från och med den 8 juli är det nu även förbjudet att sitta på trappstegen. Det rapporterar bland andra nyhetsbyrån AP och tidningen The Guardian.

I veckan sågs poliser patrullera på trappan, blåsandes i visselpipa mot personer som trotsade eller inte var medvetna om förbudet. I värsta fall kan en vilostund på Spanska trappan ge tusentals kronor i böter, från 250 euro för att bara sitta på ett av trappstegen, till uppemot 400 euro för den som smutsar ner eller förstör trappstegen, rapporterar The Guardian.

Italienska turisen: ”Ett trött barn satt ner”

Simone Amorico, vd för ett företag som erbjuder privata turer i Rom, säger till CNN att lagen är nödvändig.

”Situationen är på väg att spåra ur”, säger han med anledning av turistboomen vid trappan.

Men andra tycker att lagen är onödig.

”Det här monumentet är så vackert. Det var ett trött barn som satt här förut med sin pappa, och en trafikchef bad dem att ställa sig upp”, säger den italienska turisten Tommaso Galletta till nyhetsbyrån AP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.